Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Архиепископът на Америка с остър и емоционален коментар за „Света София“

Архиепископът на Америка с остър и емоционален коментар за „Света София“

Автор: Doxologia INFONEWS

Архиепископът на Америка г-н Елпидофор в интервю за BBC определи решението на ислямския диктатор Ердоган за превръщането на „Света София“ в джамия като „немислимо и неразбираемо“, тъй като в Константинопол има много и достатъчно места за поклонение на мюсюлманите.

Според него, това решение дълбоко накърнява религиозните чувства на всички Православни Християни и на всички Християни като цяло, както и настроенията на милиони други хора по света.

Това е впечатляващо и прекрасно място; световно културно наследство, което играе централна роля за целия Християнски свят и особено за нас Православните, тъй като „Света София“ винаги е била в центъра на нашата вяра и на нашата Църква.

Причината, поради която Кемал Ататюрк, създателят на съвременната светска Турска Република, превърна през 1934 г. „Света София“ в музей, която дотогава функционираше като джамия, беше, че е пожелал „Света София“ да символизира прехода от една теократична империя, ангажирана с концепцията на завоевателя, в една светска държава, в едно светско общество, в което всички граждани са равни, имат еднакви права и еднакви задължения. Да се позовава някой на светогледа на завоевателя, който призовава чрез правата на завоевателя да се превърне „Света София“ в джамия – това вече променя съществено отношенията на Турската Държава с нейните граждани.

Мирогледът на един завоевател доведе до превръщането на „Света София“ в джамия.

Аз съм турски гражданин и не искам турската държава да бъде окупирана от тази идея. Аз не считам себе си или другите константинополски гърци за членове на завладяно малцинство.

Искам да се чувствам в моята страна, Турция, като равноправен гражданин, независимо дали съм Християнин, от гръцки произход, или арменец, или сириец, или евреин.

Всички сме равноправни граждани, но ако държавата възприеме мирогледа на завоевателя, който има право като завоевател да превърне „Света София“ в джамия, то това е опасен път, който всъщност не знаем докъде може да ни доведе – и това е нещото, от което се страхувам много. – каза Архиепископ Елпидофор.

И накрая, в отговор на коментара на журналиста, че нищо не пречело самият той, както и Православните гърци да влязат във вече джамията „Света София“ и да се молят мълчаливо пред иконите, той подчерта: „Говорим за божествено служение, което не представлява индивидуална молитва, а е Божествена Литургия, религиозно събиране на вярващите. В „Света София“ като музей бихме могли всички заедно да влезем и да се помолим еднакво без изключение. Но сега, напротив, в „Света София“ като джамия – нещо такова е невъзможно, понеже съществува един конкретен „ритуал“, за да влезе някой в една джамия. Тоест, той трябва да събуе своите обувки, да измие ръцете и да е мюсюлманин по вероизповедание“. „Никой не може“, заключи Архиепископът, „да влезе в Синята джамия, например, и да се помоли като Християнин“.

Източник: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal