Начало » Новини » Мнения » Архиепископът на Албания: Решението на Ердоган е културен джихад | VIDEO

Архиепископът на Албания: Решението на Ердоган е културен джихад | VIDEO

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Архиепископът на Тирана, Дирахион и на цяла Албания г-н г-н Анастасий за пореден път заема позиция за кощунтвеното превръщане на вета София в джамия. Този път той даде интервю за централната емисия новини на гръцката държавна телевизия EΡΤ1 във връзка с антихристиянските действия на Ердоган да превърне Символа на Православието Храма на Света София в джамия.

Той заяви, че изборът на Ердоган да превърне Света София в джамия е „културен джихад“, отбелязвайки, че това решение „връща човечеството с миналите мрачни времена“.

И по-конкретно, той заяви по ЕРТ1 следното:

Това решение за Света София е един вид културна атака, културен джихад. В последно време, вички сериозни християни и мюсюлмани осъждат всякаква форма на свещената война – джихад.

Засега има някаква ислямска чувствителност, която изпитва уважение към красотата на Света София. Обаче крайният фанатизъм иска да експлоатира, да открадне красотата на най-хубавия Храм на неразделното Християнство.

Това решение принадлежи на трагичните решения и действия, които минират най-голямата надежда и усилие в нашата епоха. А това е мирното взаимно съществуване на религиите и на културите.

Това решение ни връща назад към мрачните исторически щрихи и в действителност създаде едно истинско недоумение и възмущение, че една страна като Турция, която желае да бъде в авангарда [1], избра една роля на изостанал културен ариергард [2] (в случай на отстъпление, авангардът се превръща в ариергард – Бел. прев.).

Многократно ми се е отдавала възможност да кажа и подчертавам, че разпалването на религията (наливане на религиозно масло в огъня – Бел. прев.) е грях, както и грешка да се използва за обслужване на националистически и политичеки цели.

Благородната цел на религията е да лекува раните и да успокоява душите на хората, да насърчава културата, а не да ни връща назад.


[1] Във военната терминология авангард (от френски: avant-garde, буквално: avant – „напред“ и garde – „охрана“, „стража“) е името на предния отряд (или отряди) на армията по време на поход или битка.
Обикновено авангардът се движи на известно разстояние пред главните сили с цел предпазване от разузнаването или нападенията на противника, а също и за получаването на първи сведения. В задълженията влизат и отстраняването на възможни препятствия, които могат да препречат пътя на следващата ги войска.
Силата и съставът на авангарда трябва да съответстват на числеността и състава на армията, както и от условията на местността. Преобладаваща част обикновено е пехотата, полевата артилерия се прибавя към значително по-големи авангарди. Кавалерията е необходима, и придобива толкова по-голямо значение, колкото е по-открита местността, по която се движи отрядът. Съвременният аналог на конницата са механизираните части.
В авангарда се отделя около една четвърт от наличния състав на войските. Отдалечаването от главните сили също нараства съразмерно с числеността на армията. От своя страна, по-големите авангарди се подсигуряват както с патрули, така и с преден и заден отряд, а също и с изпратени напред или встрани на движението на авангарда разузнавачи.

[2] Ариергардът (на френски: Arrière-garde, в превод тилова охрана) е част от военна сила, която я отбранява от нападение отзад по време на напредване или отстъпление. Терминът може също да се използва за описание на сили, отбраняващи комуникационните линии зад армията.[1] Задачата на ариергарда при отстъпление е да задържи настъпващия противник, да спечели време, необходимо за откъсване на главните сили, които да се организират така, че да заемат набелязаната нова позиция. Ариергардът непрекъснато провежда разузнаване на състава, групирането и посоката на движение на противника. Във военноморските сили ролята на ариергард изпълнява последната ескадра или група кораби, следващи след основните сили на известно разстояние. Поради настъпилите съществени изменения на условията и характера на бойните действия по море, от Втората световна война ариергард във флота не се практикува.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal