Архиепископът на Австралия Макарий: Превръщането на Света Софѝя в джамия ще разочарова целия Християнски свят | VIDEO

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

На 03 юли 2020 г. , в петък, Високопреосвещеният Архиепископ на Австралия г-н Макарий участва онлайн в публицистичното сутрешно предаване „Από τις έξι“ по държавната гръцката телевизия ΕΡΤ 1. Той изрази своето безпокойство от коментирания в последно време казус за превръщането или не на Света Софѝя от музей в джамия.

Със сигурност, не съм щастлив и съчуствам на всички гърци, на всички ромеи и на всички православни“, подчерта в началото Архиепископ Макарий.

Той счита, че ако Турция евентуално промени статута на историческия паметник, това ще предизвика разочарованието на всички Православни Християни и като цяло отрицателен отзвук в християнския свят.

Тази сграда е построена за конкретна цел, за да бъде Храм на Патриарха в една конкретна епоха и представлява със сигурност една институция – Вселенската Патриаршия, независимо, че сега нямаме възможност да отслужваме Божествена Литургия вътре в този паметник“, отбеляза Архиепископът на Австралия. След това той добави: „Обаче, каквото и да стане не трябва да забравяме, че този Храм е Храм на православните християни. Каквото и да стане, никога не трябва да забравяме, че първият купол, който е направен в човешката история е куполът на Света Софѝя. Света Софѝя не е спряла да бъде един вековен паметник, който показва кои сме и какво сме. И дори да има някаква намеса, то историческата действителност никога няма да можем да я променим“.

Негово Високопреосвещнство спомена и за неприятното развитие на пандемията през последните дни в Австралия, по-конкретно във връзка с увеличаване на заразените с коронавирус в Мелбърн. Това негативно развитие доведе и до прекратяване на общественото служение в седем (7) православни храма на Архиепископията, които се намират в районите с повишена опасност от разпространение на коронавируса.

Вижте видеото на гръцки език:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal