Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Антиохийският Патриарх изпрати писмо на съпричастност и подкрепа към Вселенския Патриарх за Света София

Антиохийският Патриарх изпрати писмо на съпричастност и подкрепа към Вселенския Патриарх за Света София

In other languages: ARGR

Автор: Йордан Георгиев

Негово Божествено Блаженство Патриархът на Антиохия г-н г-н Йоан X изпрати писмо на съпричастност и подкрепа към Негово Божествено Весветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Съжаляваме за скорошното решение на турското правителство относно Света София като изразяваме нашето неодобрение за тези действия“, отбелязва Патриарх Йоан X.

В началото на своето изпълнено с голяма братска любов писмо към Вселенския Патриарх, Патриарх Йоан разказва накратко историята на Света София, на нейната ненадмината прелест и одухотвореност, която все още носи полъха на Византия и на Отците на нашата Църква. За това, че Света София е била вдъхновение за множество архитекти, художници и иконографи през вековете, дори и християнски поети.

Ето и останалата част от писмото:

„…Скъпи Свети Братко,

За съжаление, чухме за решението на турското правителство да промени статута на Храма на Света София в джамия. Ние искрено съжаляваме за това решение и осъждаме всички тези действия, които имат за цел да фалшифицират иторическата идентичност на нашата страна (Византия, дн. Турция – Бел. прев.). Неотдавнашното решение има за цел да изтласка християнското присъствие от Изтока, ако не и опитите да изкорени съществуването на християнството по тези земи, което мирно съжителства с останалите религии. Доказателства за толерантност и религиозно братство на взаимно уважение има страшно много, но това решение подкопава всички тези усилия, които страните от Изтока търсят за да изградят едно религиозно многообразие и мирно съвместно съществуване между религиите, както и насърчаването на секуларизацията (на страните в региона – Бел. прев.)….

Ние сме с Вас, скъпи Братко, в единството на молитвата за Вашата Света Църква и за този изстрадал Изток. Ние сме с Вас във всички усилия, които полагате, за да засилите присъствието си в вашата земя и в земята на вашите предци на Църквата на Новия Рим – Константинопол…

Прегръщаме в Христа Ваше Всесветейшество, като Ви предаваме съпричастността на нашите вярващи от Църквата на Антиохия и на целия Изток и като се молим нашият Господ и Спасител да Ви дарува дълги години служение“.

Източник: albawabhnews.com

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal