Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » АНАЛИЗ: Московия форсира разпалването на нова религиозна война

АНАЛИЗ: Московия форсира разпалването на нова религиозна война

Автор: Олександър Коваленко, експерт

Превод: Соня Димитрова

Атаката срещу джамия в Гърция може да бъде първата от поредица актове на вандализъм, подстрекавани от руските спецслужби за разпалването на религиозна конфронтация.

Изглежда, че руските реваншисти, в лицето на Московската Патриаршия и силите за сигурност, които ги подкрепят, са решили да форсират нов проект, с който да атакуват авторитета на Вселенския Патриарх Вартоломей, като по този начин провокират не само разцепление в Православния свят, но и нов религиозен конфликт.

За по-малко от седмица бяха забелязани поне два ясно видими признака за играта, започната от Даниловския Монастир. Първият е излизането на арена, на украинската медийна арена, на политическите марионетки на Кремъл, в лицето на свързани структури, които във връзка със ситуацията със „Света София“ се опитват да забият клин между Украйна и Турция. Но, главното в това излизане не е това, че в играта участват проруски политически сили, а че след подобно словоблудие може да последват действия с насилствен характер.

Например, както отбелязах по-рано, провокации на руските специални служби, извършени от «радикални местни православни» срещу турци и турски светини могат да се случат в Украйна, България, Сърбия, Гърция, Чехия и т.н.

И ето че не мина и седмица от материала, когато на 14 юли 2020 г. в Гърция вандали нападнаха джамията Куршум в град Трикала. Инцидентът бе незабавно свързан с решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да превърне „Света София“ в Константинопол в джамия. Тоест, провокациите и атаките вече започнаха, но ние ще се върнем към тях, защото трябва да споменем и втория признак на започналата мащабна игра срещу Фенер.

Даниловският Монастир упорито популяризира темата за свикване на «Аман 2.0», поредната схизматична сбирка в Йордания, под патронажа на Московската Патриаршия. Миналият, както си спомняте, претърпя тотално фиаско, но в светлината на новите събития Москва видя реални шансове, основани на религиозните противоречия, да доведе до край започнатото – да разцепи православния свят и да изземе първенството от Фенер.

И ще ѝ помогнат в това не само информационните марионетки и говорещите глави, но извечните спътници на руската агентура по света – терорът и хаосът.

Гърция беше избрана в този проект за първа клечка кибрит не случайно. Първо, да не забравяме колко напрегнати са отношенията на Гърция с Турция. По същия начин в тази история трябва да имаме предвид и фактора, че Патриарх Вартоломей е от гръцки произход. И, разбира се, третият момент е доста гъстата агентурна мрежа и влиянието на руските тайни служби в Гърция.

Нека ви припомня, че през 2018 г. представители на руските специални служби бяха изгонени от Гърция заради опити за подкуп и влияние върху местната Православна Църква.

Но не само Гърция, но и другите страни от Православния свят, в които присъствието на руски специални служби е не по-малко, отколкото в тази южноевропейска страна, могат да се превърнат в плацдарм за провокации и погроми на мюсюлмански светини. Аналогични терористични актове могат да се появят и в ислямския свят, където руските тайни служби са наследили контактите на СССР и контролират редица радикални групировки.

Ако някой е забравил, нека да напомня, че за руските пешки не е проблем да извършат терористична атака, например в Истанбул. Ярък пример за това бе нападението срещу летището в Истанбул през 2016 г., което бе приписано на ИДИЛ, под ръководството на агента на руските специални служби Ахмед Чатаев («Едноръкия»), който по-късно беше ликвидиран от грузинските специални служби в Тбилиси.

Така руските специални служби в скоро време могат да катализират истинска религиозна война, като стимулират по ред актове на насилие чрез марионетките си както в православните, така и в мюсюлманските страни.

Успоредно с актовете на насилие ще се провежда и информационна кампания за разклащането на Фенер и изместване на центъра на властта към Даниловския Монастир. В резултат на това кулминацията на този проект може да бъде пряка заплаха за живота на Вселенския Патриарх, както беше например в навечерието на връчването на Томоса за автокефалия на Православната Църква на Украйна. По онова време охраната на Вселенския Патриарх беше усилена заради заплаха за живота му от страна на руските тайни служби.

Източник: Духовний Фронт України

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal