Начало » Other languages » Srpskohrvatski/Српскохрватски » Амфилохије позвао Васељенског и Руског Патријарха у Подгорицу да се измире

Амфилохије позвао Васељенског и Руског Патријарха у Подгорицу да се измире

Света Софија је данас поново угрожена и покушава да се лиши оног свога најдубљег смисла претварањем у џамију што је безумље, поручио је данас током Свете литургије поводом Аја Софије митрополит црногорско-приморски Амфилохије.


„Али Света Софија постаје неразорива и неуништива. Ено је Света Софија и у Кијеву, мајка црква свих руских цркава, јер руски народ и словенски народи су кроз Свету Софију примили вјеру у Христа Богочовјека и премудрост Божју. Када су изасланици књаза кијевскога били у Цариграду трагајући за правом вјером, онда су били у Светој Софији и чули су чудесне пјесме и мелодије, и када су се вратили, казали су књазу кијевском да тамо треба у Свету Софију да иде и преко ње да се крсти, као што је и свети Владимир равноапостолски и сверусијски крстио свој народ у Дњепру. И тај народ је благодарећи Светој Софији постао Божји народ и Христов народ, који је носећи крст пострадао нарочито у 20. вијеку као што су пострадали и сви нарочито словенски православни народи за Христа Господа и Премудрост Божју, казао је митрополит Амфилохије.

Он је нагласио да је добро је што ову службу празнујемо у храму Христовг васкрсења који су освештали православни патријарси на челу са Васељенским патријархом Вартоломејем, са нашим патријархом Павлом, и московским патријархом Алексијем.

Ево их ту, насликани су међу приложницима и ктиторима овога светога храма заједно са Кристифором, атинским архиеископом који је приложио иконостас“, подсјетио је владика.

Он је казао и да је храм Христовог васкрсења у Подгорици сам по себи постао изданак премудрости Божје и по свом историјском значају, али и за будућност, јер су двојица патријараха – цариградски и московски овдје засадили двије маслине у знак мира и љубави, и пустили голуба који је полетио и освештао овај свети храм.

Те двије маслине још мало па ће да донесу плода, па бих ја послао са тих маслина, када роде, позив и цариградском и московском патријарху да се поново састану овдје гдје су се последњи пут састали и заједно служили литургију, казао је Амфилохије.

Молимо се Господу да распету Свету Софију које је распета од 1453. године, да је поново врати да буде свједочанство њега распетога васкрслога и Духа светога животворнога кога је Господ послао у свијет да нас упути у сваку истину. Да се поново овдје састану цариградски и московски патријарх, да се загрле и пољубе, и тиме посведоче да су заиста свједоци премудрости Божје. Молимо се Господу да сачува Свету Софију и кроз њу све православне и да их обнавља непрекидно Божјом премудрошћу, казао је митрополит Амфилохије.

Подсјетимо, поводом данашње промјене хришћанског идентитета и намјене Велике цркве Премудрости Божје у Цариграду, мајке свих наших цркава, у свим храмовима Митрополије црногорско-приморске одржава се Света литургија.

Извор: Sabornik.net

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal