Начало » Новини » Светът » Американският посланик в Атина към Атинския Архиепископ: Вашите решения спасиха човешки животи

Американският посланик в Атина към Атинския Архиепископ: Вашите решения спасиха човешки животи

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

На 03 юли 2020 г. сутринта, Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н Йероним II и американският посланик Негово Превъзходителство г-н Джефри Паят посетиха Центъра за Творческа заетост „Димитрион“ на Мисионерската организация на Еладската Църква. Г-н Паят обяви своето решение да предложи 400 порции храна за структурите на Мисионерската организация на Църквата. Той заяви също, че установеният голям прием за празника от годишнината на 4-ти юли, тази година няма да се състои в Посолството заради пандемията. Затова той предпочита тази храна, която е трябвало да бъде закупена и предложена на гостите в посолството да бъде дарена за нуждите на Мисията.

По време на разходката му в Центъра на Архиепископията, г-н Паят говори за важната роля на Гърция в американската история, заявявайки, че „преди 244 години, когато е бил отбелязан Денят на независимостта на Америка, нейните създатели са мислели за Атинската демокрация“.

Освен това, американският посланик благодари на Архиепископа „за четирите години на приятелство, сътрудничество и отворен диалог между тях“, както и за неговата изключително важна роля по време на пандемията, казвайки „Вашите решения спасиха човешки животи“, имайки предвид, че Еладската Църква постъпи според Евангелието и се погрижи като грижовна майка за своите чеда, предпазвайки ги от коронавирусната пандемия.

Интересен факт е, че в Гърция на Пасха, 19 април няма заразени с коронавирус, а от тази дата насам заразените започнаха драстично да намаляват, стигайки до едни от най-ниските нива на глава от населението на континента Европа. Сега Храмовете в Гърция са още по-пълни с вярващи, отколкото преди. Въпреки, че там Храмовете са пълни, в последните години имаше малък отлив от вярващи. Тези вярващи се върнаха в Църквата, защото видяха грижата на Църквата към тях. Те не бяха изоставени от нея, нито бяха използвани за политически цели и игрички. Те почувстваха Цървата, в най-трудния за тях момент, наистина като своя майка.

От своя страна, Архиепископ Йероним по отношение на пандемията, която засегна Гърция, отбеляза: „Каноните на Църквата казват, че първата ценност това е човекът и на него трябва да служим“, подчертавайки, че съвременната синергия и симфония между Държавата и Църквата, установени в Гърция, дори и конституционно, „винаги трябва да бъдат в интерес на хората“. Това е много важно уточнение на Архиепископ Йероним, понеже може да има симфония и синергия между държата и Църквата в ущърб на хората, но в интерес на политико-икономическите бизнес интереси на осветскостената Църква, управлявана от политическата класа. Такава симфония в Гърция не същестува. И държавата не се намесва в управлението на Църквата, но и Църквата не се намесва в управлението на държавата. Никой не престъпва червената граница. Това го видяхме нагледно по време на пандемията в Гърция, където от гръцкото правителство категорично заявиха, че те по никакъв начин нито ще коментират, нито ще се намесват по въпросите за вярата, които са в компетентността само на Църквата (клир и народ). Тук ставаше въпрос и за Божествената Евхаристия, т.е. начинът на преподаване на вярващите на Тялото и Кръвта Христови.

Децата от Центъра се зарадваха много от присъствието на Архиепископа и на американския посланик. Те зададоха няколко въпроса на посланика и поискаха да научат от него дали му харесва Гърция, кои острови е посетил и кой от тях му харесва повече. Разбира се, като деца с чисти помисли го попитаха и за неговото любимо ястие.

Джефри Паят отговори на всеки един поставен от децата въпрос. А към най-малките той се обърна с различни съвети.

Източник: Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal