Начало » Новини » Мнения » Александрийският Патриарх: Турция добави още един трън в мирното съвместно съществуване между народите и религиите

Александрийският Патриарх: Турция добави още един трън в мирното съвместно съществуване между народите и религиите

In other languages: GR

Негово Божествено Блаженство Патриархът на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор II във връзка с решението на Държавния съвет на Турция и с издаването на указ от страна на Ердоган за превръщането на Храма на Света Софѝя в джамия заяви, че това „е един голям трън в мирното съществуване между народите и религиите“.

Вместо в този период, където всички трябва да работим заедно обединени, да се обичаме и да се борим срещу невидия враг пандемията от коронвавирус, Турция добави още един трън в мирното съществуване между народите и религиите“, отбеляза Патриархът.

Предстоятелят на Александрийския Престол даде пример с религиозните свободи, с които се ползват християните в Египет, докато в Турция се забелязва, че историята се фалшифицира за да предизвиква разделения.

Ние в Египет се радваме на религиозна свобода и на мирно съществуване, тъй като нашият президент ген. Абдел Фатах Ел-Сиси всеки ден предоставя право на собственост за нашите християнски църкви. Политическите и държавните власти в страната на Нил ни позволяват свободно да служим в нашите храмове, да ги поддържаме, да ги обновяваме и да ги благоустрояваме. В Турция виждаме, че религиозните и културните права се използват за други цели, а преди всичко виждаме историята да се фалшифицира и да предизвиква разделение за обслужване на личните интереси“.

Източник: Ορθοδοξία INFO

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal