Начало » Other languages » Ἑλληνικά » Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος καλεί σε κινητοποίηση κλήρο και λαό της Νέας Ιερσέης για Αγία Σοφία

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος καλεί σε κινητοποίηση κλήρο και λαό της Νέας Ιερσέης για Αγία Σοφία

ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος με εγκύκλιό του καλεί «άπαν το Χριστεπώνυμον πλήρωμα των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης» σε γενική κινητοποίηση για την ανατροπή της απόφασης του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.Τονίζει ότι «αυτή η οδυνηρή πράξη μπορεί να περιγραφεί μόνον ως πράξη μίσους και κακίας, και μια προσπάθεια να πλήξουν την ορθόδοξη πίστη, τον Βυζαντινό Πολιτισμό και την ιερά κληρονομία του Ελληνικού Γένους.

Είναι δεδομένο ότι αυτή η κακοήθης, απερίγραπτη και απεχθής απόφαση δεν προσβάλλει μόνον τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά σύμπασα την Χριστιανική Κοινότητα ανά τον Κόσμο, κάθε χριστιανική ύπαρξη, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να βλάψει και να εξαφανίσει κάθε χριστιανική παρουσία, ακόμη και την Ιστορία της».Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ευάγγελος υπογραμμίζει πως «η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιερσέης καταδικάζει ξεκάθαρα και απερίφραστα την αήθη αυτή απόφαση, που είναι πρωτοβουλία και επιθυμία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατάφορη αδικία που πραγματοποιείται σήμερα ενώπιόν μας, αγγίζει κάθε ανθρώπινη ψυχή και προκαλεί την παγκόσμια κοινή γνώμη, κάθε νοήμονα άνθρωπο που αγωνίζεται για δικαιοσύνη και ειρήνη σε αυτήν την κοινωνία. Βέβαια αυτή η πράξη της Τουρκίας δεν αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο, καθώς διαβάζοντας την Ιστορία της, βλέπουμε συστηματικούς θρησκευτικούς και πολιτισμικούς διωγμούς και γενοκτονίες (Ποντιακή, Αρμένικη), για πολλούς αιώνες τώρα, και που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο, ως μια προσπάθεια του Τουρκικού Κράτους να εξαλείψει οτιδήποτε το απειλεί.

Ολοι γνωρίζουμε δε τις πρόσφατες, έναν αιώνα πριν, εγκληματικές πράξεις της Τουρκίας εντός των συνόρων της, όταν εξόντωσε εκατομμύρια Χριστιανών, με σκοπό να εξαφανίσει κάθε χριστιανικό στοιχείο εντός των εδαφών της. Τον αιώνα που πέρασε, είδαμε να συνεχίζεται η δίωξη των Ελλήνων αλλά και κάθε χριστιανού εντός της Τουρκίας, με αποτέλεσμα την δολοφονία αμέτρητων αθώων ψυχών και την απέλαση και εκδίωξη εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες».Κάνει ιδιαίτερη μνεία στο δράμα της Κύπρου λέγοντας πως «πενήντα περίπουχρόνια πριν, η Τουρκία ξεκίνησε τον αδυσώπητο πόλεμο κατά της μεγαλονήσου Κύπρου μας, που οδήγησε στην άδικη διχοτόμηση της αγιοτόκου Νήσου και την κατάληψη εδαφών της.

Πάνω απ’ όλα όμως, η Τουρκία επί αιώνες καταπιέζει και διώκει με κάθε τρόπο την θρησκευτική ελευθερία της Σεπτής Μητρός Εκκλησίας, του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Και τώρα, η Τουρκία και πάλι προσπαθεί να απαξιώσει την ιερότητα και αγιότητα της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντάς την σε τζαμί, πράγμα ενάντιο στον αρχικό σκοπό και την ουσία της ιδρύσεως και κατασκευής της Μεγάλης αυτής Εκκλησίας, ως Χριστιανικού και Ορθοδόξου Ιερού Ναού».Χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Τουρκίας ανήθικες και μισητές. Γράφει χαρακτηριστικά πως «όλες αυτές λοιπόν οι ανήθικες και μμισητές πράξεις της Τουρκίας, που σπέρνουν διχόνοια, πόλεμο, γενοκτονίες και θρησκευτική καταπίεση πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.

Είναι λοιπόν χρέος όλων μας να αφυπνίσουμε την παγκόσμια Κοινότητα και κοινωνία, ώστε να λάβουμε όλοι μαζί δράση εναντίον των ειδεχθών και ανηθίκων πράξεων της Τουρκίας, που διαπράττονται συνεχώς. Είναι χρέος μας να υπερασπισθούμε με κάθε τρόπο την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και να εξασφαλίσουμε την ελεύθερη και ασφαλή άσκηση των θρησκευτικών και λατρευτικών καθηκόντων των χριστιανών που ζουν εκεί, χωρίς τον φόβο και την επιβολή της βίας. Οφείλουμε να υψώσουμε το ανάστημά μας και την φωνή μας ως ορθόδοξοι χριστιανοί, και να διατρανώσουμε στα μήκη και τα πλάτη της Γης ότι δεν θα μας φιμώσουν, ούτε θα ανεχθούμε άλλο την τυραννική αυτή καταπίεση, και θα παραμείνουμε πιστοί και αφοσιωμένοι στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον Δίκαιο Κριτή των πάντων.

Σας παρακαλώ και σας προτρέπω όλους και τον καθένα ξεχωριστά να απευθυνθείτε στις τοπικές, πολιτειακές και κυβερνητικές Αρχές, και τους εκπροσώπους τους, και να τους εκφράσετε την δυσαρέσκειά σας, την αγανάκτηση σας, για τις συνεχιζόμενες αδικίες που διαπράττει η Τουρκία, παρακαλώντας τους να καταδικάσουν αυτές τις αποφάσεις και πράξεις, και να μεσολαβήσουν ώστε να επικρατήσει η δικαιοσύνη, και να ανακαλέσουν την χθεσινή τους απόφαση.

Η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός και ελληνορθόδοξος Ναός. Τοκόσμημα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το δικό μας καύχημα, και πρέπει όχι μόνον να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφασή της, αλλά να επαναφέρει την Αγιά Σοφιά στην αρχική της Αξία, σε Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό μέσα στον οποίο θα υμνείται και θα δοξολογείται το όνομα του Ενός και Μόνου Τριαδικού Θεού.Κλείνοντας, σας παρακαλώ να προσεύχεσθε αδιαλείπτως ώστε η αγαπημένη μαςΕκκλησία, η Αγία Σοφία, να ξαναλειτουργήσει και πάλι σύντομα ως ορθόδοξος χριστιανικός Ναός.

Σας παρακαλώ να μην παύσουμε να προσευχόμεθα και για την αγαπημένη μας Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, και τον Σεπτόν Προκαθήμενό μας, τον Πατριάρχην του Γένους, τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην, κ. Βαρθολομαίον, και την σεπτήν των Ιεραρχών χορείαν και να είμαστε βέβαιοι ότι, παρά την τραγικότητα των τωρινών καταστάσεων που προκαλεί η Τουρκία, ο Θεός είναι μαζί μας».

Πηγή: Ἐθνικός Κήρυξ

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal