Начало » Other languages » Ἑλληνικά » Λόγος θρηνητικός αλλά και ελπιστικός του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για Αγία Σοφία

Λόγος θρηνητικός αλλά και ελπιστικός του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για Αγία Σοφία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ενα ξέσπασμα θρήνου για το ανοσιούργημα του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αλλά και ελπίδας συνάμα, ήταν ο λόγος του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκου το βράδυ της Παρασκευής στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης.

Επίσης, ο Ακάθιστος ψάλθηκε σε όλους τους Ελληνορθόδοξους Ναούς ανά την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής στις Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια μέρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «αυτή είναι η δική μας Εθνική Ημέρα Πένθους για την κατάσχεση της Αγίας Σοφίας μας και του ιερού περιβόλου της. Οσοι επιζητούν να μειώσουν τη Μεγάλη Εκκλησία από μία έκφραση υψηλότατης αισθητικής και πνευματικής ανάτασης σε ένα σύμβολο φυλετικής αλαζονείας, δεν θα επιτύχουν, εν τέλει, τίποτα».

Ιδού η ιστορική ομιλία του Αρχιεπισκόπου:

«Αγαπητοί μου χριστιανοί και φίλοι ανά τον κόσμο,

Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα, κατά την οποία ο πόνος και η θλίψη συνδυάζονται με την πίστη και την ελπίδα. Αυτή είναι η μέρα, κατά την οποία οι ύμνοι μας προς τη Θεοτόκο Παρθένο αποκτούν έναν επείγοντα χαρακτήρα, καθώς παραβιάζεται η ίδια η θρησκευτική μας ταυτότητα. Αυτή είναι η δική μας Εθνική Ημέρα Πένθους για την κατάσχεση της Αγίας Σοφίας μας και του ιερού περιβόλου της. Οσοι επιζητούν να μειώσουν τη Μεγάλη Εκκλησία από μία έκφραση υψηλότατης αισθητικής και πνευματικής ανάτασης σε ένα σύμβολο φυλετικής αλαζονείας, δεν θα επιτύχουν, εν τέλει, τίποτα.

Δεν πενθούμε μόνο για τους εαυτούς μας. Πενθούμε για όλο τον κόσμο, διότι η υπόθεση της Αγίας Σοφίας συνιστά απώλεια για όλο τον κόσμο. Θρηνούμε, επίσης, για όλους τους ανθρώπους της πίστης και της καθαρής συνείδησης, διότι κάθε θρησκευτική πίστη και κάθε συνείδηση παραβιάζεται απ’ αυτή τη βεβιασμένη μετατροπή.

Μακάρι να μπορούσαν να ακουστούν οι πέτρες της Αγίας Σοφίας, διότι λαχταρούν αυτές να κραυγάσουν ακόμα κι αν πολλοί σε όλο τον κόσμο που διατήρησαν την ειρήνη, κάμπτονται σήμερα από το φόβο. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός θρηνεί πάνω απ’ αυτές τις πέτρες, όπως έκανε και με την παλαιά Ιερουσαλήμ.

Αλλά, επί τη ευκαιρία, οι πέτρες της Μεγάλης Εκκλησίας δεν θα θρηνούσαν. Θα διακήρυτταν και θα έψαλαν μαζί μας τον ύμνο που ψάλλουμε απόψε:

Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια,

ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,

αναγράφω σοι η πόλις σου, Θεοτόκε•

αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,

εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον,

ίνα κράζω σοι, Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε.

Η δική μας Αγία Σοφία -και επαναλαμβάνω- η δική μας Αγία Σοφία θα είναι πάντοτε η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Η δική μας Αγία Σοφία θα αποτελεί πάντοτε τη μαρτυρία της αληθινής Ορθόδοξης Πίστης του Χριστού σε όλη την οικουμένη. Η δική μας Αγία Σοφία παραμένει ανέπαφη στην καρδιά, την ψυχή και τον θείο προορισμό της.

Πριν από 1.153 χρόνια, στις 29 Μαρτίου, Μεγάλο Σάββατο εκείνης της χρονιάς, παρουσία των Αυτοκρατόρων, κατά τη Θεία Λειτουργία εντός της Αγίας Σοφίας, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Φώτιος, ο αποκληθείς ‘Μέγας’, αποκάλυψε την υπέροχη, αέρινη και παραδεισένια εικόνα της Παναγίας που κυριαρχεί στην αψίδα της Αγίας Σοφίας μέχρι σήμερα. Αυτή ήταν η πρώτη ιερή εικόνα που τοποθετήθηκε μέσα στη Μεγάλη Εκκλησία μετά την οδυνηρή περίοδο της Εικονομαχίας, κατά την οποία οι εικόνες αποτέλεσαν αντικείμενο επιθέσεων εντός της Χριστιανικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης χρησιμοποίησε ένα απόσπασμα από την Αγία Γραφή:

Ιδού επί των χειρών μου εζωγράφησά σου τα τείχη, και ενώπιον μου εί δια παντός’.

Ο Κύριος των πάντων διακηρύττει ότι τα τείχη της Αγίας Σοφίας βρίσκονται ‘επι των χειρών Του!’. Το γεγονός ότι οι εικόνες είχαν προηγουμένως αποκαθηλωθεί από τους εικονοκλάστες, δεν αποτελούσε το τέλος της ιστορίας. Αλλά και το γεγονός ότι οι εικόνες επικαλύφθηκαν, όταν η Μεγάλη Εκκλησία μετατράπηκε για πρώτη φορά σε τζαμί, δεν σήμανε το τέλος της ιστορίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, και το γεγονός ότι οι εικόνες θα αποκρυβούν για μία ακόμη φορά, εξαιτίας του ότι η Αγία Σοφία μας μετατρέπεται με τη βία σε κάτι διαφορετικό από τη φύση και το σκοπό της, δεν θα αποτελέσει το τέλος της ιστορίας.

Διότι ο Κύριός μας ανοίγει τους οφθαλμούς των τυφλών! Χριστιανών, Μουσουλμάνων, Ιουδαίων, πιστών και μη πιστών. Ο Κύριος είναι το φως του κόσμου και ‘εν τω φωτί Του οψόμεθα φως’. Οι ζωγραφισμένοι τοίχοι της Αγίας Σοφίας δεν θα σιωπήσουν ποτέ, διότι ομιλούν για την παρουσία του Θεού σ’ αυτό τον κόσμο, ομιλούν για το έλεος του Θεού, ομιλούν για την αγάπη του Θεού για κάθε ανθρώπινο πρόσωπο.

Το επουράνιο όραμα στην αψίδα της Αγίας Σοφίας, δηλαδή η Θεοτόκος Μαρία που κρατά τον Υιό της και Κύριό μας Ιησού Χριστό, έχει μιλήσει στις καρδιές αναρίθμητων ανθρώπων δια μέσου των αιώνων. Και τώρα, με μία πράξη βεβήλωσης, θα καλυφθεί, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι η ίδια η Μητέρα του Θεού που κάνει τον χώρο ιερό. Αλλά αυτός ο χώρος τώρα βεβηλώνεται για να μετατραπεί σε χώρο για έναν αλλότριο σκοπό και μία ξένη αντίληψη.

Πολλοί από μας σήμερα έχουμε θαυμάσει αυτή την υπέροχη εικόνα που βρίσκεται στην αψίδα της Αγίας Σοφίας, η οποία συνδέει τον κατάφωτο θόλο του ουρανού με τις ισχυρές πέτρες που θεμελιώνουν αυτόν τον Ναό της του Θεού Σοφίας

Αγαπητοί μου χριστιανοί και φίλοι,

Mπορεί να υπάρξει ένα πιο ένδοξο όραμα; Μπορούμε να το αφήσουμε έτσι απλά να εξαφανιστεί; Ή μήπως τούτη τη νύχτα, που έχουμε συγκεντρωθεί από τη μία άκρη της χώρας έως την άλλη για να ψάλλουμε με θέρμη, αφοσίωση, δάκρυα και αγάπη τον Ακάθιστο Υμνο, είμαστε πρόθυμοι και δεσμευόμαστε να γίνουμε τα ‘τέκνα της μνήμης’, όπως μας έχει καλέσει να γίνουμε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος;

Ο Κύριος δεν θριαμβεύει καταστρέφοντας τους άλλους, αλλά συντρίβοντας το θάνατο με το δικό Του θάνατο.

Δεν επιβαλλόμαστε με το ξίφος, αλλά με την αλήθεια. Και τελικά είμαστε νικητές, διότι θυμόμαστε. Θυμηθήκαμε που βρισκόταν ο Τάφος της Ανάστασης, ακόμα και όταν οι Ρωμαίοι τον έθαψαν κάτω από τόνους λίθων και βράχων. Θυμηθήκαμε πού βρισκόταν το Σπήλαιο της Βηθλεέμ παρ’ ότι βεβηλώθηκε από αλλότριες θυσίες. Και θα θυμόμαστε πάντοτε -μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού- τι είναι η Αγία Σοφία μας. Στην ουσία της, στους λίθους της, στους τοίχους της, στις εικόνες της και στην καρδιά της που δεν μπορεί ποτέ να αφαιρεθεί!

Ευλογημένε και αγαπητέ λαέ του Θεού,

Απόψε, καθώς φεύγουμε από τους ναούς μας και επιστρέφουμε στα σπίτια μας, καθώς ολοκληρώνουμε την Ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου και επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας, ας μην ξεχάσουμε την Αγία Σοφία μας. Ας φυλάξουμε στην καρδιά, το μυαλό και την ψυχή μας τον Ναό Της Του Θεού Σοφίας. Ας δημιουργήσουμε από τα σώματά μας έναν ιερό χώρο για τη Μεγάλη Εκκλησία. Ας γίνουμε ‘λίθοι ζώντες’ για τον Θεό.

Ας γίνουμε εμείς οι ίδιοι τα τείχη που είναι βαμμένα από τα χέρια του Θεού, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε, όπως λέγει ο Αγιος Φώτιος, ‘την του αληθούς ακριβεστάτην θέαν’, που οδηγεί ‘προς έρωτα θείον Ορθοδοξίας’.

Ας είμαστε, τέλος, σοφοί και ας εμπνέουμε τη σοφία και στους άλλους. Διότι, όπως λέγει ο Προφήτης:

Η σοφία ωκοδόμησεν εαυτή οίκον και υπήρεισε στύλους επτά. Εσφαξε τα εαυτής θύματα, εκέρασεν εις κρατήρα τον εαυτής οίνον και ητοιμάσατο την εαυτής τράπεζαν’.

Ας γίνουμε ο οίκος της Σοφίας. Οι δικοί μας επτά στύλοι ας είναι οι αρετές της αγάπης, της καλοσύνης, της συμπόνιας, του ελέους, της συγχωρητικότητας, της υπομονής και της ταπείνωσης. Ας δίνουμε κάθε στιγμή και σε κάθε μέρος την Προσφορά που έχει καθαγιαστεί ‘υπέρ της τού κόσμου ζωής’ συνδυάζοντας το ‘αίμα της σταφυλής’ για να λάβουμε τη Θεία Ευχαριστία από την Αγία Τράπεζα της Σοφίας του Θεού.

Ετσι, αγαπητοί μου, θα ξεπεράσουμε την παρούσα θλίψη και θα κατακτήσουμε το θεϊκό όραμα που αποτελεί και πάντα θα αποτελεί η Μεγάλη Εκκλησία. Τη Βασιλεία του Θεού επί Γης. Τη Βασιλεία της ειρήνης. Τη Βασιλεία της χαράς. Τη Βασιλεία της αγάπης».

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal