Αυστραλίας Μακάριος: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί θα απογοητεύσει όλο τον Χριστιανικό κόσμο» | VIDEO

In other languages: BG

Ο Σεβασμιώτατος την Παρασκευή, 3 Ιουλίου, φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή «Από τις έξι» της ΕΡΤ1, και κατέθεσε την αγωνία του σχετικά με τα διαμειβόμενα το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα της μετατροπής ή μη της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος.

«Ασφαλώς, δε μου είναι ευχάριστα και συμπάσχω με όλους τους Έλληνες, με όλους τους Ρωμιούς και με όλους τους Ορθοδόξους», τόνισε εισαγωγικά ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ενώ εκτίμησε ότι μια πιθανή απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή της χρήσης του ιστορικού μνημείου, θα προκαλέσει απογοήτευση σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και αρνητικό αντίκτυπο συνολικά στον χριστιανικό κόσμο.
«Αυτό το οικοδόμημα φτιάχτηκε για έναν συγκεκριμένο σκοπό, για να ειναι ο ναός του Πατριάρχου σε μια συγκεκριμένη εποχή, και εκπροσωπεί ασφαλώς έναν θεσμό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, άσχετα που τώρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να τελούμε τη Θεία Λειτουργία μέσα σε αυτό το μνημείο», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και προσέθεσε: «Ο,τι και να γίνει, όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ναός αυτός είναι ναός των Ορθοδόξων. Ό,τι και να γίνει, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι ο πρώτος τρούλος που φτιάχτηκε στην ανθρώπινη ιστορία, είναι ο τρούλος της Αγίας Σοφίας. Δεν παύει να είναι ένα μνημείο διαχρονικό, που δείχνει ποιοι είμαστε και τι είμαστε. Και όποια παρέμβαση κι αν γίνει, την ιστορική πραγματικότητα δεν μπορούμε να τη χαλάσουμε».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ακόμη στις δυσάρεστες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Μελβούρνη, εξελίξεις που είχαν ως συνέπεια την διακοπή της δημόσιας λατρείας σε επτά ελληνορθόδοξους ναούς, που βρίσκονται στις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal