Начало » Other languages » Ἑλληνικά » Ανοικτή επιστολή Ομογενών Πολιτειακών αιρετών προς τον Ντόναλντ Τραμπ για Αγία Σοφία

Ανοικτή επιστολή Ομογενών Πολιτειακών αιρετών προς τον Ντόναλντ Τραμπ για Αγία Σοφία

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αίλαντ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας - Θεόδωρος Καλμούκος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και την ανάγκη ξεκάθαρης παρέμβασης από πλευράς των ΗΠΑ, απέστειλαν οι ομογενείς πολιτειακοί αιρετοί του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη.

Στην επιστολή, την οποία συνυπογράφουν οι Πολιτειακοί Γερουσιαστές, Μιχάλης Γιάνναρης και Ανδρέας Γουνάρδης, η Πολιτειακή Βουλευτής, Αραβέλα Σιμωτά και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Κωνσταντινίδης, ζητείται, μεταξύ άλλων, να ασκηθεί πίεση στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ιστορικό παραβίασης προσωπικών ελευθεριών στην χώρα του.

«Ως ηγέτες στις κοινότητες της Νέας Υόρκης, ένα μέρος που γνωρίζετε καλά, βλέπουμε από πρώτο χέρι το πώς η αγάπη για τους γείτονές μας, μας κρατάει ενωμένους. Οταν ξεφεύγουμε από αυτήν την αρχή, πολύ γρήγορα μπαίνουμε σε αντιπαραθέσεις. Η Αγία Σοφία είναι η έκφραση της αγάπης μας για τον γείτονα, αλλά και σύμβολο της Ιστορίας, το οποίο μας υπενθυμίζει τις αξίες που μοιραζόμαστε όλοι μαζί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Παράλληλα, τονίζεται η ιστορική και συμβολική αξία της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας ότι συμβολίζει κάτι πολύ περισσότερο από ένα μνημείο, παραθέτοντας την πολιτιστική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική της σημασία, η οποία έχει αναγνωριστεί και αντέξει ανά τους αιώνες.

Η κ. Νικόλ Μαλλιωτάκη. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη.

«Η Αγία Σοφία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μνημείο μιας περασμένης εποχής και η σημασία της ξεπερνά τα τούβλα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη. Για σχεδόν μια ολόκληρη χιλιετία, αποτελεί σύμβολο εφευρετικότητας και αριστείας, ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής και έναν συμβολικό τόπο συνάντησης μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Εχει επιβιώσει από εισβολές, σταυροφορίες, παγκόσμιους πολέμους και επαναστάσεις. Ελληνες Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Μουσουλμάνοι, κάποια στιγμή στα τελευταία 1500 χρόνια, χρησιμοποίησαν την Αγία Σοφία ως χώρο λατρείας. Με τόσα ιστορικά κτίρια να έχουν πέσει, η Αγία Σοφία επέζησε – σε μια, χωρίς αμφιβολία, μαρτυρία της συναίνεσης της ανθρωπότητας πως τέτοια έργα τέχνης πρέπει να επιβιώσουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων, ενώ καταλήγουν πως «η διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μνημείου τέτοιας ιστορικής αξίας είναι απίστευτα σημαντική την παρούσα χρονική στιγμή, με τις εντάσεις και την διχόνοια να απειλούν την Υφήλιο».

Σε προσωπική του δήλωση, ο ομογενής Πολιτειακός Γερουσιαστής, Ανδρέας Γουνάρδης, τόνισε ότι η απόφαση του Ερντογάν «σβήνει την Ιστορία» και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες των συναδέλφων του για ουσιαστική πολιτική παρέμβαση.

«Σε αναγνώριση της πλουραλιστικής διαφορετικότητας της Τουρκίας, η Αγία Σοφία ήταν για δεκαετίες ένα δημόσιο μουσείο όπου ΟΛΟΙ μπορούσαν να απολαύσουν και να τιμήσουν την θαυμάσια ομορφιά της και την συμβολική της Ιστορία. Η απόφαση του Ερντογάν να απαλείψει την Ιστορία – και, κατ’ επέκταση, να σβήσει την πολυπολιτισμικότητα της Τουρκίας για σχεδόν έναν αιώνα – είναι ένα ακόμη παράδειγμα κρατικού εκφοβισμού και διώξεων ενάντια στις θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας. Συμπράττω με τους Πολιτειακούς Εκλεγμένους ελληνορθόδοξης καταγωγής για να τονίσω ότι αυτή η απόφαση δεν μπορεί να σταθεί», είπε ο κ. Γουνάρδης.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχει παρέμβει, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, και η Πολιτειακή Βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, με τον υποψήφιο διάδοχό της, Μιχάλη Ταννούση.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal