10 години от интронизирането на Митрополита на Лангадас г-н Йоан

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 05 юни 2020 г., по случай 10-годишнината от интронизирането на Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоан Тасияс като Митрополит на Лангадас, Лити и Рендини, той възглави Божествената Литургия, която беше отслужена тържествено в Свещения Храм на Богоявление, на Свети Йоан Кръстител и на Света Анастасия Фармаколитрия в района на Лутра, Лангадас.

От Свещения Олтар взеха молитвено съучастие Високопреосвещеният Митрополит на Трики и Стагон г-н Хрисостом и Преосвещеният Епископ на Термес г-н Димитрий. На Божествената Литургия съучастваха също и представители на местната власт и академичната общност на Солунския университет и множество вярващи.

В своето слово, Негово Високопреосвещенство анализира част от изказванията в публичното пространство по отношение на Божественото Причастие и карантинните мерки заявявайки, че «никакъв микроб и никакъв вирус не се предава чрез Божественото Причастие. Не бива да се страхуваме, а да бъдем внимателни и да спазваме препоръките на компетентните власти, защото някои очакват да се направи някаква грешка, за да бъдат затворени отново Храмовете».

«Църквата трябва да бъде фактор и да има стабилизираща роля за всичките проблеми, които занимават обществото на национално или международно равнище. Тя не бива да стои в периферията, а ще трябва да посее литургичния начин на живот у народа и да бъде близо до него във всичките му проблеми и тревоги, особено днес, когато всички живеем в едно безпрецедентно състояние на адаптиране към новите данни, които са и непознати».

Източник: Ρομφαία

10Ετης Επέτειος Ενθρονίσεως Σεβασμιωτάτου - Ιερατική Σύναξη Ιουνίου _ Ι.Ν. Θεοφανείων 05.06.2020

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal