Църква и карантина. Богослужебният стил на РПЦ през пролетта на 2020 година

Автор: Ксения Сергазина, религиовед

Превод: Соня Димитрова

В различни региони на Русия Храмове и Монастири отварят вратите си за вярващи за Задушница в събота и за празника на Светия Дух (6 и 7 юни 2020 г.).

Това е интересна илюстрация на липсата на единна богослужебна политика в Руската Православна Църква. Интересна илюстрация, като се има предвид тенденцията към централизиране на властта при сегашния Патриарх.

Не помогнаха за уеднаквяването дори препоръките на РОСПОТРЕБНАДЗОР (Федералната служба за надзор на защитата на правата на потребителите и човешкото благополучие), разработени за религиозните организации, които бяха готови да отворят вратите си за вярващите по време на карантинния период в края на май. Тези правила не се отнасят само за разстоянието между вярващите (най-малко 4 квадратни метра на съучастник в богослужението) и санитарна обработка на Храмовете, но също така включват редица препоръки към църковните власти – например да се отвори само един Храм в Монастира за вярващите, или свещениците задължително да носят маски по време на изповед. Не е ясно дали свещениците наистина ще излязат за изповед с маски, или ще се придържат към «обща изповед» (когато свещеникът чете една разрешителна молитва за всички и всеки, който се кае произнася на ум греховете си).

Псков

На 21 май в Псковска област бяха възобновени богослуженията на територията на Храмовете. Миряните бяха помолени да присъстват на богослуженията с маски и с ръкавици, и да влизат в Храмовете само през време, когато няма богослужения. Да не влизат повече от петима души наведнъж. Може да се подават бележки за здраве и за Панихида, но по нов начин: църковните служители вече ще пишат имената под диктовка на енориашите.

Псковският Епископ също състави правила и по повод извършването на Тайнства и обреди.

Препоръчва се Кръщенията да се отложат най-малко с месец, а ако това не е възможно, тогава да се кръщава в Храма, но без гости (не повече от петима участници, включително самия кръщаващ се).

Може да се извършва само «обща» изповед, целуването на Кръста и Евангелието по време на изповед се заменят с поклон и кръстен знак.

Причастието е възможно само със запасни Свети Дарове – накиснати във вино и изсушени частици от осветена просфора, подредени в суха Чаша. Свещеникът изважда с ръка тези частици от Чашата и дава на вярващия «в устата», без да докосва устните му. Вярващият може да преглътне Причастието с вода от лична бутилка или от чаша с напитка, специално приготвена в Храма (по-често това е вода, вода с вино, вода със сироп, компот).

Опелото може да се извършва на гробищата и на територията на Храмовете, а не в сграда.

Ростов-на-Дон

В Ростовска област забраната за посещение на Храмове действаше до 12 май и не беше удължена от властите. В областта бяха отворени не само дворовете на Храмовете, но и самите Храмове. При това в Храмовете засега може да се влиза само с маска, докато за ръцете е предписано да се третират с дезинфектанти, като се запазва и дистанцията от поне два метра.

Временно е отменено целуванието на Чашата, Евангелието и Кръста. Целуванието на Иконите е «сведено до минимум», но не е отменено.

Помазването с елей, освещаването с масло, на всенощните бдения се предписва «да се извършва с памучни тампони за еднократна употреба с последващо изгаряне» или да се преустанови.

Кръщенията и сватбите се запазват, но също с маски.

Изповедта може да бъде само «обща».

Нижний Новгород

Храмовете и в Нижегородска област са отворени от 1 юни. Можете да ги посетите с маски и след като третирате ръцете си с антисептик. Храмовете и Монастирите на Нижегородската Митрополия, в които бяха открити случаи на коронавирусна инфекция, остават затворени.

Подмосковието

Храмовете в Подмосковието са отворени за посещения от 1 юни, но богослуженията могат да се извършват само в дворовете на Храмовете, а не вътре в самите Храмове. При това вярващите трябва да носят маски дори на улицата.

Петербург

Храмовете в Санкт Петербург ще отворят вратите си за миряните от 5 юни. Вярващите трябва да са с маски и ръкавици и да спазват разстояние от 1,5 метра.

Казан

Храмовете в Татарстан са отворени за миряните от 5 юни. В Храмовете трябва да се пази дистанция – най-малко 4 квадратни метра за всеки съучастник в богослужението.

Москва

Московските Храмове се отварят на 6 юни. От вярващите се изисква да спазват всички препоръки на РОСПОТРЕБНАДЗОР по време на богослужения, включително да пазят дистанция – един човек на 4 квадратни метра.

На 5 юни, в навечерието на отварянето на московските Храмове, Протодякон Андрей Кураев коментира църковната инициатива: «Още в края на април беше казано, че по икономически и социално-политически причини Правителствата на различни държави ще започнат да облекчават карантината, независимо от епидемиологичните данни. Заслужава да се отбележи, че никъде не е написано какви показатели трябва да се постигнат по отношение на заразността и смъртността, за да започне облекчаване на карантинния режим. Затова казах, че когато Правителството реши, че парите или социалният мир са по-важни от здравето на хората, именно тогава за Църквата би било много добре да каже, че е против облекчаването на карантината, защото човешкият живот е най-важен» – каза той.

В същото време, според него, Църквата е тръгнала по друг път – по-скоро икономически, като се стреми да отвори Храмовете за най-посещаваните дни в годината.

«Би било логично да се отворят най-големите Храмове, защото в тях можете да поддържате разстояние, а малките Храмове – да се затворят или да се отворят всички Храмове наведнъж. Ако някои от тях бъдат затворени, тогава по-голям поток от хора ще отиде в други. В крайна сметка вече е лято, би могло да се провеждат служби на Монастирските площади, където хората могат да бъдат на разстояние, би могло да се извършват служби на Червения площад. Но това не беше направено. Затова се страхувам, че отварянето на Храмове е все пак преждевременно решение» – счита Андрей Кураев.

Московските свещеници в социалните мрежи съставят списъци с вярващи. Освен това не е много ясно как всъщност ще бъде гарантирано спазването на изискванията на РОСПОТРЕБНАДЗОР – дали Храмовете ще затворят вратите си пред 101-ия вярващ или веднага ще организират излъчвания в храмовия двор. И също е под въпрос как в 07:00 ч. сутринта ще реагира не-църковното мнозинство на полифоничните църковни излъчвания.

И изглежда, че всеки свещеник ще трябва сам да отговори на тези въпроси.

Източник: Информационно-аналитический центр «СОВА», 6 юни 2020 г.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal