Ценности от Киево-Печерската Лавра бяха открити в музей в Москва | СНИМКИ

Превод: Соня Димитрова

От 119 предмета, изброени в каталога според данни от 30-те години на миналия век, археолог е успял да идентифицира 57 «киевски» неща.

Археологът Тимур Бобровски е намерил в каталога на Държавния исторически музей (ДИМ) в Москва десетки предмети от Киево-Печерския музей-резерват, които през 30-те години са били иззети от болшевиките и бяха считани за безвъзвратно изгубени. Това съобщи той във Фейсбук.

Това са предимно богослужебни предмети, реквизирани през 20-те години от сакристиите на Храмовете «Света София» и «Успение Богородично» в Киев, които с пристигането на «съветите» са превърнати в музеи. Ценните предмети са били конфискувани под предлог, че ще ги «съхраняват надеждно», но в началото на 40-те години повечето от тях изчезват в трезорите на държавните банкови институции.

През 2001 г. уредникът на Киево-Печерския резерват Григорий Полюшко публикува монография «Изгубените съкровища на музея в Лаврата» с каталог на ценностите, които съветските власти са предали от фондовете на музея в Държавното хранилище на ценности на СССР. Бобровски споделя, че е решил да сравни снимките от каталога на Полюшко с каталога на уебсайта на ДИМ.

«И тук се започна … От 119 предмета, изброени в каталога според данни от 30-те години на миналия век, успях да идентифицирам 57 «киевски» неща сред материалите на този сайт, от които поне четири дузини бяха считани за изгубени завинаги. При това аз прегледах само част от дигитализираната колекция» – съобщи археологът.

Досега безценните артефакти, изработени от злато, сребро и скъпоценни камъни, се смятаха за изгубени завинаги.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal