Украйна: Неутралният статус на Храма на Света Софѝя е ключът за дружбата между Християни и мюсюлмани

In other languages: UKRGR –  EN

Автор: Doxologia INFONEWS

Религиозни експерти от украинската организация „Десять Тез“ (Православна Църква в Украйна) изпратиха от името на украинското общество отворено писмо до президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган относно статута на Патриаршеския Храм на Света Софѝя Божия в Константинопол. За това съобщава RISU.

Както стана ясно, Върховната административна инстанция в Турция (Държавният съвет) ще се произнесе на 02 юли 2020 г. по съдебен иск по въпроса за статута на Храма, построен през VI в., превърнат в джамия през XV в. и в музей през 30-те години на XX в. Ердоган е поискал да се проведе детайлно проучване по въпроса за статута на Храма.

Отзвуци от дискусията в Турция относно статута на Храма на Света Софѝя, една от най-великолепните Свещени сгради на Турция и на целия свят, достигнаха до нашите земи. С искрена тревога наблюдаваме съдбата на един от най-големите европейски Храмове.

За Украйна Храмът на Света Софѝя е един от централните исторически символи. Този Храм изигра решаваща роля в историята и културата на украинския народ. Почти половин хилядолетие Храмът беше главна Катедрала за нашата Украинска Църква. В нея поколения наши Митрополити получиха своите ръкоположения. Този Храм послужи за прототип на нашата най-свещена Катедрала – Киевската Света Софѝя.

Храмът на Света Софѝя е мястото, където Изтокът и Западът се срещат с дълбок поклон. Той е голямо благословение за Турция.

Предизвикателствата на новото време, били те геополитически, културни, екологични или социални, правят живота все по-сложен за всеки народ. При тези тежки обстоятелства имаме нужда от единство и мъдрост, имаме нужда от координация и взаимна подкрепа между всички велики нации – и Турция несъмнено е сред тях.

Турция не само привлича туристите, но създава репутация на велика и гостоприемна държава, която уважава миналото си и създава успешно настояще и бъдеще.

Украйна е страна на много култури; земя, където различни традиции се срещат. Тук възникна великата мюсюлманска нация на кримските татари, които не са чужди на турския народ. За разлика от нашата агресивна съседка, която коварно анексира Крим, Украйна никога не е дискриминирала мюсюлманите и тюркските турци, никога не е възпрепятствала тяхното развитие и винаги се е опитвала – и продължава да го прави – да бъде приятен дом за милиони украински мюсюлмани. Украйна подкрепя изучаването на исляма и историята на тюркските турци. Украйна изгражда джамии и възражда древните мюсюлмански традиции на своя народ.

Отговорността за мюсюлманите в собствената ни страна ни дава надежда, че мюсюлманските държави ще бъдат с отворени врата и за Християните. Времената на борба между християнския и мюсюлманския свят отдавна са отминали, а сега и двата се борят срещу материализма и атеизма.

Ние уважаваме суверенитета на Република Турция; уважаваме правото и изключителната отговорност на президента и турското Правителство да взема решения в собствената си страна. Затова, всичко, което можем да направим, е да се надяваме и смирено да Ви помолим да чуете нашия глас. Неутралният статус на Храма на Света Софѝя е ключът към дружбата, уважението и взаимното разбирателство не само между нашите народи, но и между двете най-големи цивилизации на света – Християнската и мюсюлманската.

Нека Всемогъщият да Ви напътства и да Ви помага във Вашите благородни и мъдри решения.“ – пишат от организацията.

Писмото можете да подкрепите като попълните данните си тук.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal