Украинският посланик в Гърция г-н Серхий Шутенко посети Митрополията на Фтиотида | СНИМКИ

In other languages: GR

Трескава подготовка на Свещената Митрополия на Фтиотида за организирането на годишната програма на Митрополията за празника по случай 200-годишнината от Гръцката Революция през 1821 г. с различни чествания всеки месец през цялата 2021 г. Тези празнинства ще се реализират във всяко едно кътче от диоцеза на Свещената Митрополия. Всичко това, стана причина Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Фтиотида г-н Симеон да покани Негово Превъзходителство посланикът на Украйна в Гърция г-н Серхий Шутенко, който присъстваше и по време на интронизацията на г-н Симеон миналия ноември.

В събота на 27 юни 2020 г. по време на престоя на г-н посланика, беше предоставена възможност за обмяна на мнения и предложения за участие и подкрепа от страна на Украйна и главно на гърците от Одеса, както и от другите исторически градове-спирки, свързани с Революцията да вземат участие в раждащата левенти и герои Фтиотида и цяла Румели. Става въпрос за следващата година като всичко това е под егидата на Митрополията и по инициатива на Митрополит Симеон. Г-н посланикът беше придружен от генералния консул на Украйна г-жа Анна Тишченко и от икономиста г-н Георгиос Папахристос.

Подробното заявление на г-н посланика след края на посещението му отразява истинското значение и съдържание на неговото посещение.

Г-н Шутенко заяви:

За мен е голяма радост да приема сърдечната покана на Високопреосвещения Митрополит на Фтиотида г-н Симеон да посетя Митрополията на Фтиотида.

Вдъхновен съм от личността на Високопреосвещения г-н Симеон, от неговото многозначително дело и визия, като реших това да бъде първото ми посещение след карантината. По време на цялото ми посещение и по-специално в Духовния Център на Митрополията останах много впечатлен и развълнуван от плановете на Негово Високопреосвещенство за младежта: за образованието, за обучението и развитието на уменията на младите хора от 7–11-годишна възраст чак до висше образование. Разширяване на съоръженията с цел създаване на съвременни образователни програми за новото поколение в Област Фтиотида, дейности за запознанство с децата от други части на света, включително и с украински деца, е прогресивно и представлява много силна духовна и съществена инвестиция в бъдещето.

Беше изключително удоволствие да обменим нашите планове за задълбочаване на духовното, образователното и културното сътрудничество между Украйна и Областта (Фтиотида – Бел. прев.) с многообичания Митрополит г-н Симеон, в топлата и братска атмосфера, която винаги отличава нашите срещи.

Проведохме една плодоносна среща по темите за развитие на сътрудничеството между Украйна и Митрополията на Фтиотида, когато посетихме детските лагери на Свещената Митрополия на Фтиотида в Агия Екатерини край Кенургио. Имаше възможност да обсъдим всичко това и със зам.-префекта на Фтиотида г-н Илия Кирманидис, който увери за подкрепата на целия спектър от дейности, които можем да развием.

Много важно за мене е общият ни интерес за по-нататъшното сътрудничество в културните събития, както и мероприятията (честванията – Бел. прев.) по случай 200-годишнината от Гръцката Революция през 1821 г., имайки като повод ролята на Одеса, както в създаването на Филики Етерия, така и в приноса на гръцката общност в икономическите връзки между двете страни.

Също така разговорите ми с кмета на Ламия г-н Евтимиос Караѝскос и кмета на Камена Вурла г-н Йоаннис Сикиотис бяха много полезни. С тях имахме възможност да обсъдим възможностите за сътрудничество между Общините с Украйна, както и тяхното побратимяване в перспектива.

Накрая, бих искал да изкажа топлите си благодарности към Негово Високопреосвещенство Митрополита на Фтиотида г-н Симеон за авраамовото му гостоприемство, за чувството на любов, което преобладаваше, както и за прекрасните моменти в Свещената Обител на Агатон с Високопреподобния Игумен на Свещената Обител Архимандрит Герман и братята от Обителта, както и в Свещената Обител на Дамаста с Високопреподобната Игуменка Йоанна и сестрите от Обителта, на които им благодаря от дълбините на своето сърце“.

Снимки: Димитриос Анагну

Източник: Ἱερά Μητρόπολις Φθιώτιδος

Επίσημη επίσκεψη του Πρέσβη της Ουκρανίας κ.Serhii Shutenko στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal