Турция заяви, че ще превърне Света София в джамия на 15 юли, въпреки уверението на ЮНЕСКО, че това трудно ще стане

Автор: Doxologia INFONEWS

Продължават турските провокации и усилия за превръщането на Храма на Света София Божия в джамия.

Сътрудници на управляващата партия в Турция (AKP) на президента Ердоган изнасят умишлено вътрешна информация в турските медии, за да провокират. Последната изнесена инфромация е във връзка с евентуалната дата за началото на функционирането на Света София като джамия.

Припомняме, че по този въпрос, трябва да се изкаже и Върховният административен съд на Турция, чието дело е насрочено за 02 юли.

Според сайта haberler.com, сътрудници на управляващата партия заявяват, че ще бъде отслужена първата ислямска молитва след 86 години в Храма на Света София на 15 юли 2020 г.  в деня на неуспешния опит за преврат преди четири години срещу турския президент Реждеп Тайип Ердоган.

Източници от AKP, заявяват, че ако съдът в своето решение отхвърли молбата на Ердоган за превръщане на Света София в джамия, това по никаквъ начин не обвързва правителството на Турция да осъществи своите планове, според информацията от Ρομφαία.

Преди два дни, външният министър на Гърция г-н Никос Дендиас се срещна с Генералния Директор на световната организация за културното наследство г-жа Одри Азуле, на която беше изпратено ясно послание към Турция, че ЮНЕСКО няма да позволи това да се случи това и ще следи отблизо всички процеси и действия на турските власти около Света София.

Света София е обявена за световен паметник на културата през 1985 г.

Преди това г-жа Азуле, отговори и на изпратеното писмо на г-н Никос Дендиас, където става ясно, че организацията следи отблизо и с голямо внимание ситуацията, създадена от турските власти около Храма на Света София Божия.

Съгласно процедурите, предвидени в Конвенцията за световното културно наследство, преди всяко решение за преобразуване на такъв паметник се изисква предварително уведомяване на ЮНЕСКО от страна на държавата-участник по Конвенцията. След това 21-членният Управителен комитет на организацията, заседава по този въпрос и взема решения, които трябва да бъдат най-добрите за съответния паметник на световното културно наследство.

Г-жа Одри Азуле накрая отбелязва в своето писмо до външния министър на Гърция, че е припомнила отново на Турция значението на горепосочените основни принципи, както и че ЮНЕСКО следи отблизо и постоянно цялата тази ситуация, съгласно Ορθοδοξία INFO.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal