Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на България » Техника и алпинисти укрепват срутището край Рилския Монастир (VIDEO)

Техника и алпинисти укрепват срутището край Рилския Монастир (VIDEO)

Това, което преди седмица поех като ангажимент, министър Аврамова го направи. Техника и алпинисти укрепват ужасното срутище край Рилския манастир. А в сряда на заседанието на Министерския съвет мина и това, което пожела Рилската света обител – 1,62 млн. лв. за пречиствателна станция. Това каза премиерът Бойко Борисов при посещение в Светата обител.

В началото на месец Борисов пое ангажимент за укрепване на срутищата на пътя за Светата обител, за изграждането на пречиствателна станция за отпадните й води, както и финансова помощ от 600 000 лева за манастира за извършването на строителна реконструкция и художествена реставрация.

Министърът на регионалното развитие и околната среда Петя Аврамова обясни, че се почистват падналите дървета. Ще се изгражда и 150-метрова подпорна стена. Свлачищните процеси са около 250 метра, а стойността на ремонта е 6,5 млн. лв.

„Ще работим по-бавно, за да не рискуваме живота на строителите, колкото и Господ да бди над нас“, посочи Борисов пред медии в Рилския манастир. По време на предишното си посещение в манастира на 2 юни премиерът възложи лично на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да се заеме с отстраняването на проблема заради свлачището.

От Светата обител предупреждаваха години наред, че свлачището е опасно и че може да доведе до сериозна трагедия.

Вече няколко години пътят в участъка на свлачището е наполовина затворен. При всеки опит да се почисти, скалната маса се свлича наново. В празничните дни ситуацията е най-проблемна, защото на автобуси и автомобили им се налага да се разминават в тесния участък.

Министър-председателят каза още, че с изграждането на локалното пречиствателно съоръжение реката край Светата обител ще остане чиста.

В Рилския манастир премиерът Борисов запали свещ и бе запознат от Адрианополския епископ Евлогий за налагащите се реставрационни дейности в манастира.

Източник: Nova TV

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal