Начало » Новини » Светът » Събор на всички просияли Светии в Галия

Събор на всички просияли Светии в Галия

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

21 юни 2020 г., Неделя на всички просияли Светии в Галия

И тази година, в Митрополитския Свещен Храм на Свети Стефан в Париж беше отпразнуван Съборът на всички просияли Светии в Галия (Франция). Празничното богослужение беше възглавено от Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Галия г-н Емануил.

В своята проповед Негово Високопреосвещенство се позова на живота на Светиите, които са засвидетелствали за Христа и са водили отшелнически живот в земите на съвременна Франция (Галия) и в Княжество Монако, заявявайки: «Светостта не се ограничава нито географски, нито във времето. В Галия са живяли множество Светии, които с живота си представляват един светъл пример и ходатайстват непрекъсното пред нашия Господ Иисус Христос. Светии малко познати на Изток като: Свети Мъченик Гуенолий от Британия, Свети Хродеган, Епископ на Меч и Свети Луп(ий) Изповедник, Епископ на Труа, както и много известни на Изток Светии като: Свети Дионисий Ареопагит, покровител на градовете Атина и Париж, Свети Ириней, Епископ Лугдунски (Лионски), Свети Рафаил засвидетелствал за Христа в Митилини, както и Свети Сулпикий, ученик на Свети Мартин Туронски. Също така не бива да забравяме и съвременните Светии, които Вселенската Патриаршия наскоро постави в Лика на Светиите (Агиологий) като: Свети Димитрий Презвитер, Свети Георги, Свети Илия, Преподобна Мария и Свети Алексий Медведков.

Галия е била един от първите райони, които са християнизирани от Светите Апостоли, които са извършвали своята проповедническа дейност в рамките на Римската империя. Галия остава непоклатима пазителка на вярата, въпреки че от седми век насам е понесла много жестоки нападения от варвари и еретици.

Галия остана стабилна в християнските си корени. Кралете на Франция опазиха Църквата като зеницата на окото си, а в наши дни съвременните властници си сътрудничат хармонично с Църквата като по този начин Франция продължава да представлява люлка на култура, свобода и демокрация. Франция построи някои от най-значимите и най-великолепните християнски паметници, като издигна много хора на духовността и на изкуството.

Нека скъпи мои братя, да пребъде над вас Божията Благодат по ходатайството на нашите Светии (от Галия – Бел. прев.)», отбеляза Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Галия г-н Емануил.

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Γαλλίας | Métropole Grecque Orthodoxe de France

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal