Стрелците и мутрите в Бровари се оказаха пазачи и послушници на Московската Патриаршия в Украйна | СНИМКИ & VIDEO

Превод: Соня Димитрова

(със съкращения)

Разказ за това как в Бровари се появи «щатна престъпна групировка» «за особено деликатни задачи» на местните власти и пазачи на Московската Патриаршия, включително зет на свещеник от Лука и 4 «послушници».

Тази престрелка в Бровари (град-сателит на Киев – Бел. прев.) шокира цяла Украйна. Защото кога за последен път е било, че над сто въоръжени младежи, предвождани от «чифликчия» от Виница с оръжие в ръка да устройват истинско «Чикаго» за преразпределение на пазара на маршрутни превози?

Може би тогава, когато във Виница взривяваха в асансьора «авторитета» Попик именно заради маршрутките?

Или когато три буса от 35-и маршрут «Вишенка-Вокзал» горяха като свещи с пътници в салона?

Между другото – това също се случи през май. Терористите все още не са намерени.

Или когато на срещи с шофьори в задънената улица зад ж.п. гара «Виница» на коловозите бандитите взимаха по 300 долара «данък» за всяка маршрутка?

Но само сляп или купен човек ще повярва, че съвпаденията в тези събития са случайни…

Защото още първите снимки от Бровари и местата, където бяха задържани участниците в стрелбата, показаха, че и тук са замесени виницките бандити. И че това не са просто някакви «спортисти», наети за хиляда гривни (около 30 евро – Бел. прев.), а реални участници в организирана въоръжена групировка (ОВГ). Защото кой във ​Виницка област не познава «чифликчиите»?!

Представители на властите във Виница се ползваха от техните услуги както по време на Оранжевата революция, така и по време на Майдана, за да сплашват или да провокират! Всички вече знаят и за физическата защита на храмовете на Московската Патриаршия във Виницка област. По снимката на задържаните полицията във Виница веднага разпозна зетя на свещеник от Лука, послушник на една от църквите и поне 6 «бойци», които са биели жени по време на конфликта за православната църква в Лука-Мелешкивска…

Тогава в началото на 2019 г. религиозната общност на село Лука-Мелешкивска реши да премине към Православната Църква на Украйна (ПЦУ). Според свещеника на ПЦУ Виктор Черкун от 450 души, присъствали на събранието, 380 са подкрепили прехода към ПЦУ. Само 13 участници в събранието са били против такова решение, останалите са се въздържали от гласуване. «Това е очевидно мнозинство», – казва свещеникът. «Дори нашите опоненти признаха факта. Въпреки това не можем да влезем в църквата, защото тези, които останаха в Московската Πатриаршия, държат ключовете. Принудени сме да служим пред стените на църквата. Тогава Московската Πатриаршия бе охранявана от броварските стрелци (мутри – Бел. прев.). Какво можеш да кажеш тук … „преследвана църква“..

Тогава дори регистраторът на прехода на енорията – Игор Салецки – пострада. Полицията във Виница го обвини в произвол и започна да го влачи по съдилищата. Чиновникът дори беше уволнен. В края на 2019 г. той се обърна към министъра на вътрешните работи Арсен Аваков с молба да разследва защо виницката Национална полиция «подкрепя» РПЦвУ и не регистрира молбите на членовете на ПЦУ.

Нищо чудно, че след шока в Бровари президентът Зеленски възложи на вътрешния министър Аваков да «почисти» областните ръководители на полицията във Виницка област и да отстрани генерал Юрий Педос от поста му «за затваряне на очите за тази организирана престъпна групировка». Трябва да признаем, че за генерала от Виница тези разбойници се превърнаха в един вид бумеранг, защото именно тях покриваше виницката полиция по време на масовите конфликти с преходите на религиозни общности към ПЦУ… Генерал Педос тогава разперваше ръце и казваше, че не може да повлияе на «вярващите» на Московската Патриаршия в Украйна с контузени юмруци и спортни костюми.

Но колкото и да е парадоксално именно в Бровари това «братство» «удари» плановете на Педос и неговите заместници да ръководят полицията във Виницка област с изстрелите на 29 май…

По-късно стана известно, че Педос не е уволнен, а е повишен в съветник на ръководителя на Националната полиция на Украйна.

Известно е, че задържаните вече са участвали в резонансни стълкновения във Виница, но учудващо са излизали сухи от водата. И това не е година – две! А десетилетия!

А по-нататък следва най-интересното! Понеже самите ръководители на правоохранителните органи във Виница се оказват разследвани и проверявани по служба … Следователно те ще трябва или да предадат депутатите, замесени в криминални истории, за които се твърди, че били  «касички» и внасяли щедри вноски … Или да отидат на дъното заедно с тях и да завлекат със себе си цялата «мафия». С една дума, ОВГ на «чифликчиите» разрушиха една такава умело изградена предизборна пирамида в областта!

Общият брой на задържаните вече е 28 души, като 19 от тях са от Виницка област. Министерството на вътрешните работи също показа автомобили Skoda и BMW X5, Toyota с регистрационни номера на Виница, принадлежащи на известни в определени кръгове хора.

Както се оказа един от задържаните, Павло Комарчук, е член на Федерацията по смесени бойни изкуства ММА. Преди няколко години той стана сребърен медалист в международни състезания. Още по-шокиращ е фактът, че миналото лято Павло и двама негови приятели стрелят по треньора му по културизъм Серафим Китновски и го наръгват с нож. Раненият мъж е бил душен и ритан с крака. Боят е бил прекъснат от охраната. Тримата младежи са задържани и им е връчен акт, защото са заподозрени.

Подобно престъпление се наказва от 3 до 7 години затвор. Въпреки това не след дълго те са освободени …

А на 30 май енориашите на Храма «Преображение Господне» на ПЦУ в Лука-Мелешкивска дойдоха в църквата, за да я отпечатат, защото разпознават сред участниците в стрелбата в Бровари разбойниците, които са били пазачи на Храма от страна на Руската Църква в Украйна (РПЦвУ). Те многократно са били виждани близо до Храма. Те не позволиха никакъв достъп на религиозната общност на ПЦУ до Храма. Уверявали са, че са силно «вярващи». Сред задържаните е и зетят на местния свещеник Васил Алмухамед.

На снимката: „Чифликчиите“ (Мутрите – Бел. прев.) се срещат заедно с техния началник Руският Митрополит във Виница г-н Варсануфий, който наскоро гостува в България и беше топло приет от Главния серетар на Свещения Синод на БПЦ Мелнишки Епископ г-н Герасим

«На снимките и видеото, публикувани от Министерството на вътрешните работи, разпознахме не само зетя на свещеника от РПЦвУ, който постоянно участваше в сблъсъците и блокираше входа на църквата, но и още няколко души. Това са така наречените «чифликчии», които също бяха на страната на отец Васил и не са жители на Лука-Мелешкивска. Това са същите хора, които бяха задържани в Бровари!» – казаха вярващите от ПЦУ от Лука-Мелешкивска. «Тези дни трябва да се срещнем с нашия адвокат и да напишем писмо до министър Арсен Аваков, че задържаните в Бровари са също и бандити, които защитават Московската Патриаршия (МП) в Украйна и извършват криминални действия срещу Православната Църква на Украйна».

В същото време местните бивши военни от АТО и честните полицаи още по-детайлно разказаха за бандитите, задържани след инцидента в Бровари:

«Познаваме всички, които са там на снимката, защото те стояха срещу нас в Лука и в другите енории за МП в Украйна. Знаем, че те бяха готови да стрелят срещу църквата още тук, но се уплашиха и полицията ги отказа. Но ние няма да им се оставим! Честно казано, би било достатъчно двама от нас от АТО със «Сайга» в ръцете, за да  повалим тези спортни „клоуни“», каза един от виницките ветерани от войната на Изток. «Там също беше зетят на свещеника Василий и друг с брада, които уж били «истински православни». Всъщност това е физическата охрана на Руската Църква (ръководена от Руския Митрополит Варсануфий – Бел. прев.) във Виницка област. И не е тайна, че вече са пътували до Киев и са се опитвали да ги освободят от ареста като подкупят ченгетата. Но не са се разбрали или е дадена команда делото на разбойниците да стигне до съд…»

Предистория: на 29 май в град Бровари, Киевска област, сутринта около 100 човека, които се занимават с пътнически транспорт, устройват стрелба. Ранени са 3 човека. По данни на медиите част от стрелците са местни, а останалите са пристигнали от Виницка област. Причината за стрелбата е разпределението на междуградските маршрути, което се одобрява от Киевската областна администрация

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal