Начало » Новини » Светът » Стейт Департмънт към Турция: Уважавайте историята на Света София

Стейт Департмънт към Турция: Уважавайте историята на Света София

Превод: Йордан Георгиев

Годишният доклад на Стейт Департмънт за религиозните свободи по света описва предизвикателствата, пред които са изправени религиозните малцинства в Турция.

Между най-важните теми, които се представят в доклада са трудностите в отварянето или функционирането на религиозните места за почитание (църкви – Бел прев.), както и разрешаването на имуществените спорове, свързани с правителствените експроприации [1], които са се случили с църковните недвижими имоти и пространствата около тях.

Света София е един символ на мирно съжителство (съществуване – Бел. прев.), на съществен диалог и на уважение между религиите.

В доклада се отбелязва, че по-горните правителствени служители на САЩ  продължават да изразяват публично и в лични разговори с турските правителствени служители тяхното мнение, че Света София продължава да бъде паметник от изключително значение. Отбелязва се също, че те подкрепят неговото съхранение по начин,  който ще уважава и ще бъде в съгласие с мултирелигиозната му история.

Американските правителствени служители са отбелязали, че «Света София е един символ на мирно съжителство, на съществен диалог и на уважение между религиите».

Призивът за отварянето на Богословската Школа на остров Халки край Константинопол (Истанбул)

По този въпрос в доклада се отбелязва, че «държавният секретар на САЩ г-н Майк Помпео и други висши правителствени служители продължават да подтикват турските правителствени власти да отворят отново Гръкоправославната Богословска Школа на о-в Халки, както и да позволят на всички религиозни общности да обучават своите клирици в страната».

Източник: ΣΚΑΪ


[1] Конфискация на частна собственост (не само недвижима) от държавата

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal