Сръбската Патриаршия е замесена в «сексуален скандал». Защо Патриархът прикрива свещеник, обвинен за тормоз и изнасилване?

Автор: Милан Павлович (Белград, Сърбия) – за Портала „Credo.Press

Превод: Соня Димитрова

През последните 18 години най-малко четири студентки от Богословския факултет на Белградския университет, независима една от друга и по различно време, са обвинили Протойерей Владимир В-вич (протонаместник белградски, професор по литургика в Богословския факултет и заместник-декан по академичните въпроси) в сексуален тормоз и дори в изнасилване.

Едната от тях, която е главната свидетелка, се е обръщала с оплаквания още към покойния Патриарх Павел (Павле – Бел. прев.), който точно по същото време се разболява и не след дълго почива, преди да успее да завърши делото. Освен това, според свидетелствата на няколко свещеници, които са присъствали на личната среща на покойния Патриарх с предполагаемите жертви, той е заявил, че «В-вич трябва да бъде отстранен». Всички по-късни обръщения на пострадалата студентка и дори на нейните родители към новия Патриарх Ириней остават без никакъв отговор или реакция.

Преди няколко дни, когато с този скандал се заеха големи светски медии и тази тема отново оживя, Патриарх Ириней на директния въпрос на журналиста защо студентката и нейните родители, които са се обръщали направо към него за помощ, и след това чрез адвокат (при това той е заявил, че е привързан към Сръбската Патриаршия и се е притеснявал да не би скандалът да наруши нейната чест), не са получили никакъв отговор, – заявил, че «този въпрос е закрит и няма нужда да го обсъждаме».

Протойерей Милорад Средоевич, свещеник на Храма «Св. Петка» на Калемегдан, един от най-важните белградски Храмове, в който служи и В-вич, по време на среща на Първия Белградски Викариат през 2019 г. публично пита Патриарха: «Как можете да седите до този дявол? Нали Вие знаете какво е направил». Малко след това по поръчение на Патриарха той е отстранен от енорията и прехвърлен в Храм в далечната периферия на града, поради което група видни сръбски интелектуалци и културни дейци изпращат писмо до Патриарха с молба да обясни причините за това решение и да върнат почтения свещеник на мястото на предишното му служение. Сред подписалите са както бившият президент на Сърбия и Черна гора, д-р Воислав Кощуница, така и няколко членове на Сръбската академия на науките. Тяхното обръщение също остава без отговор.

Междувременно в медиите се появиха писмата от бащата на едно от момичетата до Патриарх Ириней, от които става ясно, че Патриархът се е присъединил към атаките срещу нея, наричайки я психично болна (въпреки че никога не я е виждал). Всъщност момичето започва да страда психически, след като В-вич я изнасилва, тъй като той е бил неин изповедник и човек, на когото тя се е доверявала напълно. Фрагментите от нейните писма до Патриарха показват как тя се е оплаквала, че дълги години след инцидента се чувствала «сякаш е преживяла смърт наяве, като клинична смърт – в резултат на изнасилването». Тя не е единствената свидетелка за действията на В-вич, която се оплаква от посттравматични психологически проблеми.

Момичето се страхува да разкаже на когото и да е било за случилото се и чак след една година идва на себе си. Тя разказва на своите родители и брат си за всичко едва осем години по-късно. Между другото, през последните години тя се е обръщала за помощ към Прот. Порфирий Перич, който преподава пастирско богословие с психология в Богословския факултет. Той я посъветвал да не се обръща към психотерапевти и помощта му свършва до тук.

В медиите се появиха писмените свидетелства на друг професор от Богословския факултет Протойерей Драгомир Сандо, на когото една от студентките, станали жертва на тормоза на В-вич, се изповядва и свидетелства, че е виждала със собствените си очи как В-вич в пияно състояние изнасилва друга студентка, нейна съседка по стая, на екскурзия до Монастира Студеница. Още няколко свещеници и преподаватели от Богословския факултет се обръщат към Синода и Патриарха по същия повод, но получават наказание за това под формата на уволнение.

Преди две години проблемът е внесен за разглеждане от Етичната комисия на Богословския факултет, но тя се обявява за некомпетентна да разреши този въпрос и пред нея В-вич се обявява за невинен, въпреки че има веществени доказателства за неговата вина (аудио записи и т.н.).

Миналата седмица обвиненията срещу В-вич бяха изпратени до ректора, омбудсмана и председателя на Университетския съвет, а адвокатът на една от свидетелките ги препраща към прокурора. Благодарение на всички тези действия се появиха още няколко свидетелки (в медиите се споменават десет имена) на тормоза на В-вич, които са събрали сили и все пак са решили да се включат в съдебния процес.

Особено показателно е, че полицията и прокуратурата не реагират на оплакванията, въпреки че в съвременна Сърбия е обичайна практика в подобни случаи на всякакви обвинения в сексуален тормоз или домашно насилие да арестуват обвиняемите без каквато и да е проверка на показанията или достоверност на свидетелствата. След ареста като правило полицията предава материали в медиите – с име, а често и със снимка.

В-вич отхвърля всички обвинения и заявява, че това било мръсна клевета, организирана от неговите събратя-конкуренти от Храма, в който той служи (става въпрос за най-печелившата белградска енория. Конфликтът в енорията е от 2016 г., а слуховете за сексуалните престъпления на Владимир В-вич са вече от почти 20 години).

Смятам, че ако този случай стане известен в Православния свят, тогава Сръбската Патриаршия ще може да избегне позора, който устройват такива свещеници, покривани от Патриарха.

Източник: Credo.Press

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal