Слободе лишени свештеници Мирчета Шљиванчанин и Жељко Ћалић

In other languages: BGEN

Свештенику Жељку Ћалићу из Даниловграда након саслушања у подгоричком Основном државном тужилаштву одређено је задржавање до 72 сата, због како се наводи у решењу “постојања основане сумње да је извршио кривично дјело непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести из чл. 287 Кривичног закона Црне Горе”.


Свештенику Жељку Ћалићу одређено задржавање до 72 сата

Протојереју Мирчети Шљиванчанину, секретару Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, рјешењем подгоричког Основног државног тужилаштва одређено је задржавање до 72 сата због, како се наводи, “постојања основане сумње да је извршио кривично дјело непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести из чл. 287 Кривичног закона Црне Горе”.


И свештенику Мирчети Шљиванчанину одређено задржавање

Полиција је позиве за саслушања уручила свештеницима у Подгорици, Даниловграду, Бару, Будви, Пљеваљима, Бијелом Пољу… Слободе су лишени свештеници Мирчета Шљиванчанин из Подгорице и Жељко Ћалић из Даниловграда.

Полиција је позиве за саслушања уручила свештеницима у Подгорици, Даниловграду, Бару, Будви, Пљеваљима, Бијелом Пољу… Слободе су лишени свештеници Мирчета Шљиванчанин из Подгорице и Жељко Ћалић из Даниловграда.

Они су синоћ дали изјаве а данас ће бити салушани након чега ће се одлучити о њиховом даљем задржавању или пуштању на слободу. Свештеници су прије литије позвали вјерни народ да поштују здравствене мјере које је прописао НКТ.

Подгоричка полиција је синоћ на почетку литије покушала да приведе свештеника Мирчету Шљиванчанина, али то није дозволио окупљени народ. Њему су након литије позив за саслушање у Саборном храму Христовог Васкрсења уручила два инспектора.

Отац Мирчета Шљиванчанин је после 22:30 ч отишао у подгорички Центар безбедности да да изјаву где је лишен слободе, а данас за 12 часова је заказано саслушање код тужиоца који ће одлучити о његовом даљем задржавању или пуштању на слободу.

Отац Жељко Ћалић, парох даниловградски, послије литије у Даниловграду приведен је у полицију где је задржан и данас ће бити саслушан.

У полицију је на информативни разговор синоћ након литија позвано барско свештенство, а и у Будви су изјаве дали протојереј-ставрофор Борис Радовић и ђакон Павле Љешковић.

За данас је најављено саслушање и свештеника Дарка Пејића из Бијелог Поља, где је јуче служен само молебан а литија није одржана јер није имала одобрење полиције.

У Пљевљима синоћ није било литије а након одслуженог молебна у Цркви Свете Петке полиција је саслушала протојереја-ставрофора Сашу Јањића и Бојана Струњаша. Они су након дате изјаве пуштени.


Након литија које су одржане у више црногорских градова, полиција је синоћ уручила позиве за саслушање свештеницима који су у захтјевима поднијетим Управи полиције за одобрење јавних окупљања били наведени као организатори.

Извор: Српска Православна Црква


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal