Сливенският Митрополит Йоаникий за пропагандните прояви на сектантското сдружение „Peace Run“, клон на култа към Шри Чинмой

На колажа е Сливенският Митрополит Йоаникий, който дълго време не се беше появявал в публичното пространство, но сега се завърна с гръм и трясък.

От Doxologia INFONEWS препубликуваме писмото на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит г-н Йоаникий до кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, който беше обвинен, че подкрепя сектантското сдружение „Peace Run“, клон на култа към Шри Чинмой.

СЛИВЕНСКА МИТРОПОЛИЯ

Изх. № 62 / 03. 06. 2020 г.

8800 гр. Сливен

пл. „Хаджи Димитър“ № 5

тел: 044 62 56 21

mitropolia_sliven@mail.bg

ДО

Г-н ТИХОМИР ЯНАКИЕВ

КМЕТ НА ОБЩИНА

СОЗОПОЛ

Уважаеми Г-н ЯНАКИЕВ,

По повод състоялата се в град Созопол на 29 май 2020 г. проява „Пробег на мира“ („Peace run”) изразяваме силната си тревога от факта, че тя е проведена с активното одобрение и участие на ръководството на община Созопол. Озадачава ни фактът, че това е станало без необходимото предварително проучване за същността и целите на сдружение „Пийс рън България“, което е една от водещите пропагандни организации на неоиндуистката религиозна секта „Шри Чинмой“. Тази секта с всякакви средства разпространява култа към своя основател – гуруто Шри Чинмой, както и към индийски божества като зловещата и кръвожадна богиня Кали и много други.

Особено голяма е нашата загриженост за духовните ни чада, за подрастващото поколение, гражданите и гостите на град Созопол, много от които ни изпратиха своите тревожни сигнали във връзка с проведените от община Созопол мероприятия. Разбрахме, че:

  • в сградата на общината е бил внесен ритуалният „факел на мира“ на това сектантско сдружение;
  • общината е получила „приз“ от сектантското сдружение;
  • на централната алея в града, в непосредствена близост с православните храмове и светите мощи на св. Йоан Кръстител, е поставена паметна плоча с цитат, рекламиращ името и идеите на сектантския водач Шри Чинмой;
  • 20 деца, техни учители и родители са били въвлечени в тази проява без те да са били предварително уведомени кой стои зад „Пробега на мира“.

Уважаеми г-н кмете, сектите и култовете по целия свят постоянно използват образователни, културни, социални, миротворчески и спортни инициативи за пропагандиране на идеите и личността на своя духовен водач. В случая целта е същата – обществеността на град Созопол и особено децата и младежите да чуят за Шри Чинмой, а впоследствие по-задълбочено да се поинтересуват от неговата личност и да се превърнат в негови последователи и членове на сектата. Чрез награди и „признание“ тяхното и на техните родители критично мислене се приспива и те стават лесна мишена за по-нататъшна комуникация и привличане в редовете на култа.

Чрез саморекламата за сътрудничество с българските държавни и световни институции, както и с видни личности, незапознати с профила на този култ, Шри Чинмой се опитва да се легитимира пред обществото и по този начин да се настани трайно в неговия духовен и обществен живот.

Голяма е нашата архипастирска загриженост, тъй като в много държави по света култът към Шри Чинмой и неговите организации са считани за опасни за обществото и са включени в списъците на сектите, притежаващи характеристики на тоталитарни религиозни общности.

Подчертаваме, че сектата на Шри Чинмой и сателитните й организации проповядват идеи и извършват култови практики, които са в пълно противоречие с православните догмати, канони и духовно-нравствени ценности. Нещо повече, в своите книги Шри Чинмой принизява семейната институция и напада християните като уронва престижа на светата ни Православна църква – единственият духовен стожер и крепка опора на българския народ.

В името на доброто бъдеще на младото поколение и в съответствие с националните и духовни устои на нашето общество настояваме пропагандирането на сектантските инициативи да бъде прекратено и да бъде премахната паметната плоча на Шри Чинмой от централната алея на град Созопол. Тази плоча считаме за поругаване светостта на нашите православни светии и за опасна съблазън спрямо съзнанието на нашите духовни чада.

Созопол е град с утвърден поклоннически туризъм и любимо място на стотици хиляди българи и чуждестранни гости за летен отдих, което ни задължава да го пазим от разпространението на нездрави и чужди на нашите традиции сектантски проекти. Нека заедно се погрижим и за преуспяването на нашите деца в многополезните добродетели и в изпитаните ценности на православната християнска вяра, за да бъдем истински продължители на святото Кирило-Методиево дело и така да следваме и занапред примера на народните будители и достойните ни държавници от всички векове.

Прилагаме информация за Шри Чинмой и неговата тоталитарна секта.

С уважение,

СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ


В индийските и други езически вярвания вещественият огън се персонифицира от божеството Агни и неговото разнасяне по света е ритуално по подобие на олимпийския огън, който също е бил считан за свещен, тъй като идвал от планината Олимп, където уж живеели древногръцките божества.
Кметът на Созопол с членове на култа към Шри Чинмой. Плочата съдържа цитат от гуруто Шри Чинмой и е поставена на централната алея в Созопол, в непосредствена близост с храма, където са светите мощи на св. Йоан Кръстител.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal