Начало » Новини » Светът » СКАНДАЛНО: Черногорският Митрополит Амфилохий призовава да не се гласува за „безбожническата власт“ в Черна гора (VIDEO)

СКАНДАЛНО: Черногорският Митрополит Амфилохий призовава да не се гласува за „безбожническата власт“ в Черна гора (VIDEO)

Автор: Doxologia INFONEWS

На 11 юни 2020 г. Черногорско-Приморският Митрополит г-н Амфилохий (Сръбска Патриаршия) призова вярващите да не гласуват за „безбожническата власт, която унищожава светините“ в Черна гора на предстоящите парламентарни избори през месец септември 2020 г. За това съобщава сайтът на Митрополията.

След отслужения Молебен за мир в Катедралата на Възкресение Христово в град Подгорица, Йерархът напомни на вярващите за значението на молитвените събори, които се провеждат на тези места от векове, и сега продължават.

Свято-Троицкият събор е продължение на онзи събор от миналата година, на който се заклехме пред Бога, че ако трябва ще браним и ще защитаваме Светиите с живота си. На нашите срещи се молим за онези, които сега са на власт, за да изтрезнеят и да не приемат наказателни закони; да не вземат нищо за себе си и за своето управление, и особено да не вземат нищо от Божията Църква“ – каза г-н Амфилохий.

Според него, сегашните черногорски власти продължават работата на окупаторите и заграбват древните молитвени домове, построени за слава на Бога, а не за владетели.

Трябва да свърши времето на онези, които забраняваха възстановяването на светините, унищожени от окупаторите, които и днес работят… Следователно ние ще продължим да провеждаме нашите литии, като спазваме здравните мерки. Всеки, който вярва в Бога и за него Църквата е Свята, не би гласувал за такава безбожническа и антисвещена власт“ – заяви Митрополит Амфилохий, подчертавайки, че „черногорците никога не са гласували за такова Правителство, или особено за сегашното, което прави онова, което са вършили окупаторите“.

Архиереят счита, че черногорските власти преследват духовенството в страната, затова че всички, които са родени в Черна гора и живеят от доста време там, са длъжни да имат черногорско гражданство.

80% от нашите местни свещеници, Монаси, Монахини и вярващи хора, както и онези, които са се родили тук, са дошли не да унищожат Черна гора, а да заживеят в Църквата, не търсейки нищо за себе си. А за Черна гора какво ще кажете, да ви попитам? Да унищожиш всички бизнес компании и да оставиш хиляди работници без хляб, това в полза на Черна гора ли е? Сега Храмовете и всичко, което Църквата изгради и възстанови – над 700 Монастира – трябва да бъдат разрушени! Това в полза на Черна гора ли е? Всичко, което е изградено тук, принадлежи на Черна гора, на хората.“ – казва Митрополитът.

Митрополит Амфилохий заяви, че иска да свали Правителството, но ако Бог не допусне това да се случи, значи сред властимащите има и трезви хора.


От Doxologia INFONEWS се питаме, как е възможно ние грешните и немощни човеци да браним Светии, към които ние самите отправяме молитви да ходатайстват пред Бога, Който да ни помогне. За съжаление, в последно време ересите на този Митрополит започнаха да стават все повече, и от Сръбската Патриаршия очакваме да реагират и да озаптят стареца. С тези си действия Митрополит Амфилохий отблъсква хиляди черногорци, в които може да се прояви националистическа нотка и да отидат да се черкуват в схизматичната църковна структура „Черногорска Православна Църква“.

Нека да не забравяме, че Митрополит Амфилохий основно обслужва интересите на Сърбия и на Русия по отношение на Черна гора, и обгрижва повече малцинството православни сърби в Черна гора, отколкото мнозинството православни черногорци. Подходът, политиката и пастирското служение на г-н Амфилохий са абсолютно погрешни.

С действията си Митрополит Амфилохий настройва не само властта и мнозинството черногорци, но така биха се настроили и останалите поместни Църкви срещу Сръбската Патриаршия.

Иначе, само това, че Митрополит Амфилохий служи Молебен за мир, а призовава за война, е показателно.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal