Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Сърбия » Сергей Лавров се срещна със Сръбския Патриарх Ириней при посещението му в Белград | Коментар

Сергей Лавров се срещна със Сръбския Патриарх Ириней при посещението му в Белград | Коментар

На 18 юни 2020 г. Негово Блаженство Патриархът на Сърбия г-н г-н Ириней прие в Сръбската Патриаршия в Белград г-н Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация.


In other languages: SRB

В открит и приятелски разговор министър Лавров отново потвърди подкрепата на руското държавно ръководство за териториалната цялост и суверенитет на Република Сърбия в Косово и Метохия. Министър Лавров изрази подкрепа за Сръбската Православна Църква, която се намира в неблагополучно положение в Черна гора като посочи, че само чрез укрепване на единството на православните народи може да се укрепи позицията на Руската Православна Църква в Украйна и Сръбската Православна Църква в Черна гора.

Негово Блаженство Патриархът на Сърбия г-н г-н Ириней изрази задоволство от факта, че ръководителят на руската държава г-н Владимир Путин и първият Йерарх на Руската Православна Църква, Негово Светейшество Патриархът на Москва и на цяла Русия г-н г-н Кирил (Гундяев) ще участват в голямото освещаване на паметния Храм на Свети Сава във Врачар (Белград) в края на 2020 г.

По време на срещата беше представен доклад за хода на довършителните работи по паметния Храм на Свети Сава, както и за тяхното финансиране. Негово Блаженство Патриарх Ириней благодари на министър Лавров за голямата помощ на президента на Руската федерация г-н Владимир Путин, благодарение на когото са били осигурени 10 милиона евро за изработка на мозайките. Той заяви също, че с голямата подкрепа на президента на Република Сърбия г-н Александър Вучич, държавата е предоставила безвъзмездна помощ в размер на 32 милиона евро. Досега са доставени и платени 85 процента от мозайките в Храма на Свети Сава Сръбски във Врачар, а доставката и монтажа на останалите 15 процента от мозайките се очакват през следващите два месеца.

На приема присъстваха Негово Високопреосвещенство Ремесианският Епископ г-н Стефан – Викарий на Сръбския Патриарх, главният секретар на президента на Република Сърбия г-н Никола Селакович и г-н Деян Накич, личен секретар на Негово Блаженство Патриарха.

Източник: Српска Православна Црква

Коментар: Doxologia INFONEWS

Това е руска пропаганда и наливане масло в огъня от страна на Русия в отношенията между Черна Гора и Сърбия.

Изказването на Сергей Лавров е абсолютно недопустимо, антиканонично и антиправославно. Православната Църква е ЕДНА и понятия като „укрепване единството на православните народи“ са чужди на Учението на Православната Църква. Това са прийоми на СССР – обединение на социалистически народи. Руската Православна Църква няма никакво място в Украйна – нито канонически и юридически!

Сръбската Църква, хващайки се на игричките на московската геополитика ще бъде обречена на изолация и загубване на много вярващи в Черна Гора, както е загубила тези в Северна Македония. Във втория случай, това ще доведе до предоставяне на Томос за автокефалия от Майката Църква Вселенска Патриаршия, а в първия случай – този процес ще започне по-скоро. Крайно време е Православната Църква на Сърбия да изостави средствата на московската еретическа еклисиология и геополитическите методи.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal