Румъния официално разглежда Русия като вражеска държава

Превод: Соня Димитрова

За първи път след Втората Световна война новата Национална стратегия за отбрана на Румъния позиционира Русия като държава-враг.

Документът е бил изпратен в Парламента миналата седмица от румънския президент Клаус Йоханис, след което той е бил обсъден и приет, съобщава Балканский оглядач.

Агресия на Руската Федерация – това определение се среща в Стратегията поне два пъти, а общият анализ на ситуацията със сигурността показва, че Русия се разглежда като враг.

Документът съдържа данни за действията на Руската Федерация по засилване на военното ѝ присъствие в Черноморския регион, както и за нарушенията на международното право. В Стратегията се говори за «потенциала за нарастване на напрежението в региона на фона на увеличаването на офанзивните позиции и агресията на Руската Федерация през последните години; и усъвършенстване на хибридните инструменти, които тя използва».

Сред рисковете са посочени «липса на прозрачност, свързана с въоръжението на Руската Федерация, разположено в сепаратисткия регион Приднестровие», действията на Русия срещу Украйна и нарастващото влияние на Русия в Западните Балкани.

Като главен външен риск се посочват намаляващите шансове на Молдова за присъединяване към ЕС и сближаването ѝ с Русия, което може да повлияе негативно на сигурността на Румъния.

Ще припомним, че в края на май Полша официално призна Русия за основна заплаха за националната ѝ сигурност.

Източник: Духовний Фронт України


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎