Начало » Новини » Светът » Ректорът на Цетинската семинария: Името на Сръбската Православна Църква трябва да бъде променено | VIDEO

Ректорът на Цетинската семинария: Името на Сръбската Православна Църква трябва да бъде променено | VIDEO

Превод: Йордан Георгиев

Ректорът на Цетинската семинария „Свети Петър“ (Черна Гора) отец Гойко Перович заяви, че национализмът (етнофилетизмът – Бел. прев.) не може да бъде основа за идентичността на Църквата, както и че тя вече е в процес на обсъждане.


Сръбската Православна Църква няма най-подходящото наименование за православна Църква, така както не е подходящо името руска, българска. Но това не зависи от политиците, които да решават за това, а ние трябва да преодолеем тези национални наименования и както и това как ще стигнем до името и устава на Църквата, които няма да бъдат натоварени с национално наименование. Това е основният проблем. Някой си е поставил за цел да решава, а не знае нищо за политиката, а камо ли за църквата», заяви отец Перович от трибуната на „Религия, философия и наука през 21 век“.

Перович обясни, че по време на разговорите между черногорските власти и представителите на Черногорско–Приморската Митрополия са искали да се говори за устройството на Църквата, което е противоконституционно. От друга страна, той заяви, че с това политиците не трябва да се занимават.

«Да, разговорът се проведе и се договорихме да не се информира обществеността, защото нямахме с какво да се похвалим – нито представителите на властите, нито тези на Църквата. Срещата беше като сблъсък между два свята. Представителите на Църквата отидоха на срещата да говорят за (новоприетия – Бел. прев.) Закон, а ръководителите на правителството искаха да говорят за организацията на Църквата в страната (Черна Гора – Бел. прев.), която е противоконституционна, както и това с какво политиците не трябва да се занимават. Получихме едно непристойно предложение», заяви отец Гойко Перович.

«Националните представки (наименования – Бел. прев.) са етнофилетизъм, а етнофилетизмът е осъдена ерес на един Събор (Поместен Събор от 1872 г. – Бел. прев.), който е проведен в края на 19 век. Ние имаме този проблем, Църквата е наясно с този проблем. Този проблем беше обсъден и на Събора в Крит през 2016 г., който не беше вселенски, тъй като не всички поместни Църкви участваха, но темите бяха вселенски (универсални) по характер. Бих искал да бъда първият в Черна Гора, който ще даде тласък този въпрос да се разреши. Националната представка (сръбска – Бел. прев.) ни създава проблеми, като имаме поне две добри причини да го разрешим», добави отец Гойко.

Вижте видеото:

Източник: Српска историjа

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal