Разяснително комюнике на Вселенската Патриаршия за начина на преподаване на Божественото Причастие, с оглед спекулациите за употребата на много лъжички

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Вселенската Патриаршия във връзка с въпроси относно това дали е „благословила“ или не употребата на много лъжички, или такива за еднократна употреба за преподаване на Божественото Причастие на вярващите, повтаря това, което се посочва в комюникето на Главния Секретариат на Светия и Свещен Синод от 25 юни 2020 г.:

По отношение начина на преподаване на Светите Тайнства на вярващите, Църквата уважава Свещената Традиция (Предание – Бел. прев.), която е неразривно и тясно свързана с всекидневната църковна практика и кенотичен опит. Тази Традиция съществува от векове и е в сила и днес като пазител и будна стража на това, което ни е предадено от Светите Отци; и никаква нужда не е възникнала за промяна на този начин на преподаване, дори и под натиска на външни фактори“.

И така, всяка църковна икономѝя, се осъществява само когато се изпълнят двете валидни и необходими условия:
а) да съществува някаква забрана със закон на съответната държава във връзка с Божественото почитание заради пандемията и б) след съгласувано мнение за това и разрешение на Константинополската Майка Църква. Това обаче, не се отнася до промяна начина на преподаване, а още по-малко и до употребата на много свети лъжички или такива за еднократна употреба.

26 юни 2020
От Пресслужбата
на Вселенската Патриаршия


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ