Разяснително комюнике на Вселенската Патриаршия за начина на преподаване на Божественото Причастие, с оглед спекулациите за употребата на много лъжички

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Вселенската Патриаршия във връзка с въпроси относно това дали е „благословила“ или не употребата на много лъжички, или такива за еднократна употреба за преподаване на Божественото Причастие на вярващите, повтаря това, което се посочва в комюникето на Главния Секретариат на Светия и Свещен Синод от 25 юни 2020 г.:

По отношение начина на преподаване на Светите Тайнства на вярващите, Църквата уважава Свещената Традиция (Предание – Бел. прев.), която е неразривно и тясно свързана с всекидневната църковна практика и кенотичен опит. Тази Традиция съществува от векове и е в сила и днес като пазител и будна стража на това, което ни е предадено от Светите Отци; и никаква нужда не е възникнала за промяна на този начин на преподаване, дори и под натиска на външни фактори“.

И така, всяка църковна икономѝя, се осъществява само когато се изпълнят двете валидни и необходими условия:
а) да съществува някаква забрана със закон на съответната държава във връзка с Божественото почитание заради пандемията и б) след съгласувано мнение за това и разрешение на Константинополската Майка Църква. Това обаче, не се отнася до промяна начина на преподаване, а още по-малко и до употребата на много свети лъжички или такива за еднократна употреба.

26 юни 2020
От Пресслужбата
на Вселенската Патриаршия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal