Разширяването на столичен булевард може да пречи на Параклиса на Свети Пантелеймон

Живеещи около столичния булевард „Цар Борис III“ са готови за граждански протести, ако проектът за разширяване на Околовръстния път на София започне да се случва в сегашния му вид. Проектът предвижда частично изменение на булевард „Цар Борис III“, като се изгради тунелна връзка и се премахне съществуващото локално платно. Планирано е добавянето на ленти с посока на движение София – Перник.

Вече е публикувано обявлението за изготвен проект за частично изменение на Подробния устройствен план във връзка с това разширение.

Хората се опасяват, че под прозорците им ще преминава шестлентов път с интензивно движение, а за пешеходците ще стане опасно, защото отсечката ще се превърне в скоростна.

По новия проект за разширение на булеварда пътят минава непосредствено до параклиса „Св. Пантелеймон“. Отец Димитър е председател на храмовото настоятелство. Опасява се не само, че пътят ще минава твърде близо до самия храм, но и от факта, че идейният проект предвижда навлизане вътре в самия храм, което определя като абсурдно и недопустимо.

„Според проекта е около 1.50 метра. Това е твърде близо до храма, който е със стари основи, плитки, и няма да издържи увеличаването на пътникопотока“, изтъква свещеникът.

Олтарът и входната врата за самия храм са от страната на булеварда. Отец Димитър недоумява „как един такъв голям проект от национално значение не е обмислен в детайли“.

Главният архитект на София Здравко Здравков не вижда място за притеснение. „Успяхме да убедим и експертите, и Комисията по транспорт, и Агенция „Пътна инфраструктура“, че сме избрали най-доброто решение. Предходното решение предвиждаше 2 тунела, тези два тунела ги оптимизирахме – в момента идващите от направление Владая – Княжево ще ползват наземно преминаване. Този тунел е единствено в обратната посока“, коментира Здравков, според когото решенията за пешеходците също са подходящи. „Пешеходците са изкарани на ниво терен, с нормален светофар. Предходно решение имаше с вкарване на пешеходците под земята.“

Главният архитект на столицата уверява, че през локални платна ще има достъп до всички сгради. Бъдещата велоалея пък ще достига до центъра на „Княжево“.

Драгомир Цветанов живее на булевард „Цар Борис III“. Казва, че той и съседите му не срещат „разбиране или разум в общината или някакъв друг орган“. Смята, че гражданите трябва „да се съберат и да преградят булеварда“.

„Не е проблемът в голото разширение на булеварда. Той може да бъде и по-голям, да се отнемат и площи отстрани, които в момента са свободни. Този проект, така изпълнен, ще създаде такива задръствания и такива опасности за хората, че аз, ако го осъществят, никога няма да ползвам тунела. Ще се страхувам, че влизайки в тоя тунел, при една повреда на автомобил, при пожар, при наводнение, тук ще стане един смъртоносен капан“, изразява своите притеснения Цветанов.

Сградите по протежение на булеварда от храма „Цар Борис III“ до спирка „Планинец“ нямат излаз до друга улица, освен до булеварда, допълва той. Мнозина от жителите на квартала се опасяват, че високоскоростното и наситено движение по новия път ще ги затруднява да се прибират и да паркират пред домовете им.

Разширението на столичния булевард „Цар Борис III“ е част от последната отсечка за реновиране на Околовръстния път и свързването на квартал „Младост“ с магистрала „Люлин“.

Източник: БНР

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal