ПЦУ: Политическата мотивация в наказателното преследване на бившия президент Порошенко е недопустима

Превод: Соня Димитрова

Православната Църква в Украйна обръща внимание, че напоследък, особено в медиите, свързани със страната-агресор, се прокарва идеята, че различните обвинения срещу петия президент на Украйна Петро Порошенко имат нещо общо с ролята му на държавен глава в процеса на църковно обединение при формирането на Православната Църква в Украйна и за получаването на Томос от Вселенския Патриарх Вартоломей. Това се посочва в изявлението на Киевския Митрополит на ПЦУ.

«С оглед на всичко изложено по-горе, очевидно е, че каквато и да е политическа мотивация в действията на правоприлагащите органи и образуването на наказателни дела, по-специално срещу петия президент на Украйна, е недопустима» – се казва в изявлението.

От ПЦУ отбелязват, че политическата мотивация може да бъде опасна за гражданския мир в условията на руска агресия, когато страната-агресор с удоволствие използва всички вътрешни конфликти в Украйна в ущърб на държавата и за постигането на целите си в хибридната война.

«През последната година видяхме много примери за това как правната система се използва от противниците на Украинската Църква, за да попречи на волеизразяването на религиозните общности, за преследване на духовенството и активните енориаши, за оказването на натиск върху честните служители на местната власт» – подчертават авторите на изявлението.

«Ние платихме много висока цена за нашето единство, нашата държавна и църковна независимост, нашето достойнство и свобода, цена, която платиха няколко поколения наши предци и която продължават да плащат защитниците ни срещу руската агресия. Затова ние не можем да позволим на врага да се възползва от нашите вътрешни недоразумения, политическите спорове и несъвършенствата на държавните институции, за унищожаването на тези постижения и получаване на реванш» – заявиха от Православната Църква в Украйна.

Източник: Духовний Фронт України


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ