Проруски медии пуснаха фейк за обединението на ПЦУ и УГКЦ. Почетният Патриарх Филарет също коментира невярната информация

Превод: Соня Димитрова

Неотдавна промосковските пропагандисти пуснаха по всички свои канали фалшивата информация, че уж Православната Църква в Украйна щяла да се обединява с Украинската гръко-католическа църква.

Пропагандата продължи няколко дни. Отначало официалните канали на Руската Църква разпространиха новината, че «Институтът за външнополитически проучвания обяви ново комплексно проучване, което има за цел да проучи общественото мнение на украинците и да осигури начин за присъединяването на УГКЦ към ПЦУ». Руските машини за фейкове вплетоха още за по-комплексен ефект и поръчители на Европейския съюз, а самото проучване се провеждало «с подкрепата на Фенер» (Вселенския Патриарх Вартоломей).

На следващия ден споменатият по-горе Институт за външнополитически проучвания, на който се позовават пропагандистите, публикува опровержение на тази информация и обясни, че сайтът им е бил хакнат. «Информираме Ви, че нашият сайт беше хакнат и на 3 юни 2020 г. бе публикувана фалшива информация за така нареченото изследване: «Проучване на общественото мнение и осигуряване на най-ефективните начини за присъединяването на украинската и русинската гръко-католическа църкви към Православната Църква в украйна, както и за създаването на пътна карта за използването на украинския». Информацията вече е премахната от сайта. Извиняваме се за неудобството!» (правописът е запазен).

Интересното е, че в опровержението на сайта на Института за външнополитически изследвания са допуснати няколко грешки. Самата връзка вече е изчезнала, защото сайтът все още е под хакерска атака и сега информацията е точно обратната.

Нашият редактор се опита да се свърже с Института за външнополитически изследвания, на който се позовават прокремълските медии, защото на сайта отново се появи противоположна информация. Набрахме двата официални номера, посочени в контактите на Института, но единият номер не отговаряше, а на другия +38 (097) 487 20 00 – на въпроса дали това е Институтът за външнополитически изследвания, отговориха «сбъркали сте номера».

Трябва да отбележим, че номерът +38 (097) 487 20 00 е на сайта поне от 19 октомври 2019 г. Можете да проверите тази информация в уеб кеша. Тоест, вече почти година на сайта на института има номер, който няма нищо общо със самия институт. Това предизвиква още повече въпроси.

Московските пропагандисти се опитаха да покажат на своите читатели, че политиците се намесват в религиозните организации (а ЕС предоставя поръчители). Целта на тази провокация бе разрушаването на нормалния диалог за обединение между ПЦУ и УГКЦ.

Говорителят на ПЦУ Архиепископ Евстратий (Зоря) заяви в социалната мрежа Facebook, че «не е имало съгласие на ВРЦиРО» (Всеукраински съвет на Църквите и религиозните организации) и не може да има такова! Всичко това звучи като провокация», а «фейкът е бил публикуван, за да се направи статия».

Нито една от авторитетните украински или чуждестранни медии не разпространи тази новина. Трябва да се отбележи, че към информационната атака и дискредитиране на Вселенския Патриарх, ПЦУ и УГКЦ от проруските «боклуджийници» като ZIK, СПЖ, Расколам.net, 112 канал, Strana.ua (достъпът е забранен на територията на Украйна), се присъедини дори и почетният Патриарх Филарет.

За първи път фалшивата информация за обединението се появи на марионетните сайтове следобед, точно когато започват богослуженията в църквите, около 16:30-17:00 ч. Само за няколко часа тази фалшива информация беше коментирана за ZIK (купена през 2019 г. от Виктор Медведчук) от почетния Патриарх Филарет. Възниква въпросът как за няколко часа пресслужбата на проруския канал на Медведчук е успяла да организира приемането на журналисти от Филарет, тъй като за срещи с първите Йерарси трябва да се записваш предварително, да пристигнат на ул. «Пушкинска» №36 (на този адрес се намира резиденцията на почтения патриарх Филарет – Бел. прев.), да запишат интервю късно вечерта, да монтират видеото и да го публикуват същия ден? Доста подозрителна откритост от страна на Филарет към проруските медии и подозрителна оперативност на ZIK.

Ще припомним, че не за пръв Почетният Патриарх Филарет коментира фалшива информация и действа в интересите на Кремъл.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal