Пропагандистите на Москва са отчаяни: Единственото им… „оръжие“ са палинодиите на стария твърдоглавец Филарет…

παλινωδία, ἡ – (лит.) палинодия или отричане от собствените си възгледи


In other languages: GR

Автор: Романос Анастасиадис

Превод: Йордан Георгиев

Голямо наслаждение е това някой да проследи по цялата земя мрежата от московска пропаганда, не само в самата Русия – добре, но там не намираш една… буква на истината в хиляди думи и страници…., но и на други места. Разбира се, главно в Украйна, където след Революцията на Достойнството (Евромайдан) през 2014 г. и експулсирането на предателите русофили от властта в Украйна, а още повече след предоставянето на Томос за автокефалия на Църквата на Украйна. Оттогава московците буквално се вбесиха. Те започнаха да си служат с всяко предложено средство за водене на една безпощадна хибридна война срещу Украйна и нейния народ – основно пари, подкупи, изнудвания, заплахи и с всичко „добро“, с което се е „обогатило“ „славното“ ноу-хау на съветското минало…

Пропагандният отдел е повече от основен и той в действителност действа с голяма инерция. „Флагманският кораб“[1] на московската пропагандна стремителна кавалерийска атака в Украйна на църковното поле е сайтът на т.нар. „СЪЮЗ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ“, СПЖ. Става въпрос за един същински анонимен сайт на платени лица, които „носят качулки“[2] и са кукли на конци, които в пълна директна връзка с руската държавна и църковна пропагандна мрежа стоят зад всички фалшиви новини (fake news), машинации, фалшифициране на събития и своего рода манипулация, чиято крайна цел е Православната Църква на Украйна. Отзивчиви ретранслатори (предаватели) на подправени „новини“, „анализи“ и „информация“ на СПЖ има и в Гърция (и в България – Бел. прев.) на познатите русофилски сайтове. Въпреки че, както изглежда, скоро заповедите няма да са толкова необходими, понеже изобилните ресурси, които им предоставя Москва, вече им дават възможността да публикуват тяхната пропаганда и на други езици, освен украински  и руски, както и на английски, гръцки и румънски

И така, когато някой в Гърция чете една измамлива и лъжлива „информация“, която е носочена пряко или непряко срещу Православната Църква на Украйна, първото, което трябва да направи е да потърси „източник“ (ако изобщо го има; в България по традиция не се посочва, защо ли? – Бел. прев.). В повечето случаи, този „източник“ е СПЖ, но разбира се има и изключения…, когато новините се изпращат директно от Москва. Обикновено те се изпращат от прословутия „Отдел за външни църковни отношения (ОВЦО) на Московската Патриаршия“, оглавен от също така прословутия Волоколамски Митрополит г-н Иларион Алфеев (известен като хулителят на всичко – Бел. прев.).

Една такава публикация ме доведе до там, да отворя сайта на СПЖ, понеже, както казва поетът – оригиналът е винаги най-доброто! Влизайки обаче в гръцкото му издание, буквално бях изненадан, тъй като три от последните четири публикации, които са „представени“ в сайта, имат като основен източник и цитиране… Филарет Денисенко, бившият Митрополит на Киев [3] и самоназоваващ се „Патриарх“. Това е човекът, който за 30 години московската пропаганда представяше като… „антихрист“! Днес, този „антихрист“ е… „най-достоверният източник“ за същата тази пропаганда…

За случая на стария Филарет не е време да се занимаваме. Вече се занимават с него в Украйна, опитвайки се да дешифрират поведението му и „влиянията“, които приема като престарялост и твърдоглавост. От преди повече от една година, той доброволно напусна Православната Църква на Украйна, преследвайки една химера – да възкреси от мъртвите т.нар. „Киевска Патриаршия“, която с неговия подпис беше юридически и канонически прекратена и престана да съществува малко преди Обединителния Събор от 15 декември 2018 г. А това беше необходимо условие, за да може да се свика Съборът, на който беше създадена Православната Църква на Украйна.

Това, което сега казва старият Филарет има най-малко юридическа и каноническа стойност, поради прекратяването на „Киевската Патриаршия“, което е окончателно и неотменимо от съдилищата на Украйна. Малцина са клириците и вярващите, които са го последвали, поради чисто сантиментални причини към неговата личност. Това положение ще престане да съществува заедно с неговото физическо присъствие (тъй като той е на 91 години…).

Това, което тук оценяваме е нуждата на пропагандистите на СПЖ да използват маниакално „историите“, най-съкровените неща и неосъществимите желания на стария Филарет, като цяло неговото нестабилно заради възрастта ментално състояние, поради което той се намира в пълна невменяемост по отношение на главния и основен въпрос – автокефалията на Църквата на Украйна.

И така, докато защитава автокефалията и Томоса, казвайки следното: „за Томоса се зарадва цяла Украйна понеже Православната Църква това го чака“, в същото време с неубедителни твърдения и догадки предоставя на противниците на автокефалията „аргументи“ за да воюват срещу нея. Обаче тези „аргументи“ са се превърнали в… „супер оръжие“ на московската пропаганда – факт, който удостоверява тяхното отчаяние и безнадеждност. Понеже въпреки щуротиите на стария Филарет, Православната Църква на Украйна  остава обединена, силна и сплотена. Тя има подкрепата на огромното мнозинство от украинския народ, и особено на православните, в сравнение с църковното представителство на Московската Патриаршия в Украйна в лицето на Митрополит Онуфрий, нещо което потвърждават всички проведени в Украйна проучвания на общественото мнение.

И така, всеки път, когато виждате „патриаршеския“ клобук [4]  на стария Филарет да позира по познатите руски и русофилски сайтове на измамата, трябва да бъдете сигурни, че (Патриарх – Бел. прев.) Кирил, (Митрополит – Бел. прев.) Иларион, (Митрополит – Бел. прев.), Онуфрий и цялата шайка непристойно стоят зад всичко това… Особено в това време, и заради лошото управление на пандемията от Covid-19, която удари силно както Руската Църква, така и нейната организация в Украйна (с много смъртни случаи на клирици и монаси), поради което „Фараонът“ на Москва Кирил и неговите хора са в небрано лозе (тежко положение – Бел. прев.).

Дори някои казват, че Кремъл е оттеглил своето доверие от Патриарха – факт, който изглежда очевиден от шумното отсъствие на президента Путин по време на откриването на „будисткия“ и „паганистки“ храм на руските въоръжени сили, на 14 юни 2020 г. в неделя…

Източник: Ρωμαλέ Φρονήματι


[1] Флагмански кораб (от флагман) се нарича кораб, на който се намира командващия или командира на съединение или щаб, и флагманският команден пункт (ФКП), оборудван със средства за управление. На ФКП са разгърнати щабните постове, офицерите за свръзка, осигуряващи взаимодействането между съединенията и частите на флота (флотилията), сухопътните войски и авиацията. Флагманският кораб носи флаг, присвоен на командира на даденото съединение. През нощта флагманският кораб има флагмански светлини. Флагмански се наричат, обикновено, най-добрите или най-големите кораби в корабоплавателна компания, експедиция, флотилия на добивни съдове – Бел. прев.

[2] Това са лица с криминално минало или лица, на които им се плаща за да създават различни безредици в обществото. Те носят качулки, за да не бъдат разпознати от полицията и журналистите – Бел. прев.

[3] Понеже като такъв беше възстановен след апелационна жалба до Вселенския Патриарх.

[4] Бяло було, под влияние на Русия. Носеният клобук от Московския Патриарх и от бившия Киевски Митрополит Филарет Денисенко e съставен от камилавка с епанокамилавкион (було), което изцяло покрива камилавката и виси пред раменете и зад гърба – Бел. прев.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal