Начало » Новини » Светът » Призрен (Косово и Метохия): Започна възстановяването на Свещения Храм на Свети Пантелеймон

Призрен (Косово и Метохия): Започна възстановяването на Свещения Храм на Свети Пантелеймон

Превод: Йордан Георгиев

Бижуто на сръбското наследство в Призрен (Косово и Метохия), Храмът на Свети Пантелеймон, който е дарение от цар Душан е почти сигурно, че ще бъде  реставриран и укрепен.

Според Радио Контакт Плюс, това е проект на Провинциалния Институт на Косово и Метохия за защита паметниците на култура. Този проект е одобрен от властите в Белград и Прищина.

Цялата документация по проекта трябва да бъде заверена от Специалния съвет на град Призрен. Според информацията, възстановителните работи по сградата могат да започнат в края на месец юни.

Храмът на Свети Пантелеймон е от първата половина на 14 век. Помощта на Свети Пантелеймон е била търсена не само от местните сърби, но и от другите народи в региона на Призрен.

В хартата на Свети Петър Кориски от 19 май 1343 г. се казва, че „през есента крал Душан е обещал на народа в Призрен да построи Храм на Свети Пантелеймон“.

Построеният Храм е бил разрушен в края на 14 век от османските завоеватели, които са се опитали да заличат съществуването на сръбския епископски център. Въпреки това, през 1937 г. сръбският крал Александър Караджорджевич започва да възстановява този Храм, но той не дочаква края на реставрацията, тъй като умира.

След като е завършен, Храмът е осветен от Сръбския Патриарх Варнава, заедно с местните свещенослужители и монаси. Десетилетия наред сърбите от Метохия са пазели и подържали този Храм. Храмът не е осквернен дори от окупаторите през ВСВ, а от албанските националисти през пролетта на 2004 г., когато подпалват и оскверняват десетки православни Храмове в Косово и Метохия.

Албанците са изгорили вътрешната част на Храма. Стенописите въпреки всичко са оцелели.

Комитетът, който е поел инициативата по обновяването на Храма заявява, че Негово Високопреосвещенство Епископът на Рашка и Призрен г-н Теодосий е благословил обновяването на Храма в Призрен.

Този Храм се намира в хълмистата част на града, който носи името Пантелия.Източник: Mediasfera.rs


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal