Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис посети Божи Гроб | VIDEO

Автор: Йордан Георгиев

На 16 юни 2020 г. в късния следобед премиерът на Гърция г-н Кириакос Мицотакис посети Всесвещения Храм на Възкресение Христово в Йерусалим по време на официалното си посещение в Израел.

Премиерът пристигна в Храма, придружен от Архиепископа на Констандини г-н Аристарх. Там беше посрещнат от Йерусалимския Патриарх г-н г-н Теофил III, който след като го приветства, го придружи в Свещения Храм.

Министър-председателят на Гърция след като се поклони на Всесвятия Гроб Господен, видя отблизо възстановителните работи в Свещената Кувуклия.

След това г-н Мицотакис се поклони пред иконата на Светите Константин и Елена, където се пази част от Честния Кръст Господен.

Трябва да се спомене, че Предстоятелят на Сионската Църква,  почете гръцкия премиер със сребърен медал, който е отсечен по случай възстановяването на Кувуклиията на Божий Гроб през 2017 г.

«Едно посещение в Йерусалим е безсмислено, ако никой не посети Патриаршията и не се поклони на Божи Гроб. Благодаря на Бога, че ми даде тази възможност като министър-председател на Гърция да дойда в Йерусалим, което е първото ми официално пътуване след периода на коронавирус», заяви г-н Мицотакис по време на срещата си с Патриарха на Йерусалим и на цяла Палестина Теофил III, веднага след поклонението му в Храма на Възкресение Христово.

«Искам да знаете и вие, но и братството на Божи Гроб, че гръцката държава винаги ще бъде близо до Йерусалимската Патриаршия, както и до много важната мисия, която изпълнява в този труден, но едновременно завладяващ град и регион. Да знаете, че любовта и нашата подкрепа са даденост и доказани на дело», допълни премиерът на Гърция.

Г-н Мицотакис беше придружен от неговата съпруга Марева Грабовски-Мицотаки и от неговия син Констандинос.

Йерусалимският Патриарх произнесе кратко слово за посещението на г-н Мицотакис, като между другото заяви «вашето посещение в Държавата Израел и в Светия Град Йерусалим е от специално значение за християните тук, разбира се, както и за тези, които живеят в границите на Палестинската власт и на Хашемитското Кралство Йордания.

Също така заявяваме, че Йерусалимската Патриаршия, позната като Rum Orthodox, представлява гаранция, от еднa страна за самоличността на християните, и от друга – за застрашения християнски характер на Древния Град Йерусалим».

Източник: Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal