Начало » Новини » България » Президентът на Сърбия и Борисов се поклониха на Свети Сава във Велико Търново (VIDEO & СНИМКИ)

Президентът на Сърбия и Борисов се поклониха на Свети Сава във Велико Търново (VIDEO & СНИМКИ)

Велико Търново бе част от визитата на сръбския президент Александър Вучич и неговия домакин премиера Бойко Борисов, на която двамата разгледаха изграждането на автомагистрала “Европа” и “Балкански поток”.

Борисов и Вучич имаха работен обяд в старата столица, като преди това почетоха паметта на сръбския светец Сава, чиито мощи са в храма „Свети Четиридесет мъченици”. Хеликоптерът с двамата лидери кацна на Летище Горна Оряховица, откъдето заедно с кмета Даниел Панов дойдоха в църквата, посрещнати от Великотърновския митрополит Григорий и директора на музея Иван Църов.

С китка здравец и погача посрещнаха сръбския президент и българския премиер. Иван Църов разказа накратко историята на църквата, а дядо Григорий ги въведе в храма, където положиха цветя на саркофага на Свети Сава и гроба на цар Калоян.

“Много съм щастлив от поканата на премиера Борисов да посетим Велико Търново и това свято място. Виждам как българските ни братя почитат св. Сава – той е най-важната личност в сръбската история. Още през 13 век той говори, че сърбите и българите трябва да бъдат братя”, коментира Александър Вучич.

Президентът на Сърбия се ангажира да популяризира сред сънародниците си за поклоннически туризъм Велико Търново. “Лично ще призова сърбите да идват във вашия град и съм сигурен, че техният брой ще се увеличи”, увери Вучич.

“Като мине магистралата през В. Търново, от 10 юни започваме да работим в двете посоки към града, тръгнат ли от Белград към Варна на море, със сигурност ще спират и тук да се поклонят на мощите на св. Сава. Сърбите трябва да зная, че този светец е починал тук и българите го почитат – в тази прекрасна църква и прекрасен парк. Тогава е било мир между Иван Асен Втори и Сърбия и това показва, че когато има мир между нашите две страни, има и просперитет. Много сме се били помежду си, а днес правим заедно газопроводи, магистрали, жп линии, това ще доведе и до повече туризъм”, заяви премиерът Бойко Борисов.

От църквата двамата отидоха на работен обяд в Гранд хотел “Янтра”, където продължиха с обсъждането на теми от взаимен интерес за двете страни.

Източник: Вестник Яндра ДНЕС

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal