Президентът на Беларус посети Спасо-Ефросиниевския Монастир в Полацк (VIDEO & СНИМКИ)

Автор: Doxologia INFONEWS

На 12 юни 2020 г., по време на визитата си в град Полацк, президентът на Беларус Александър Лукашенко посети Спасо-Ефросиниевския женски Монастир в Полацк (Руска Църква в Беларус). За това съобщава Беларуската телеграфна национална агенция.

В Крестовоздвиженския Храм държавният глава се поклони пред Мощите на Преподобна Ефросиния Полоцка, а след това запали свещ.

Александър Лукашенко беше информиран за хода на реставрирането на Спасо-Преображенския Храм. Историята на реставраторската работа показва, че за Храма няма много ранна информация. Той е религиозен и архитектурен паметник, съхранява фрески от XII век. Планира се работата по Храма да приключи през 2024 г. Около две десетилетия отне общото възстановяване на стенописите. В процеса на реставриране бяха открити и важни находки, в това число печатът на самата Ефросиния Полоцка.

Президентът разговаря със студенти-археолози от Полоцкия Университет. Държавният глава сподели как самият той е ходил на археологически обекти през студентските си години, вкл. и на Днепър.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal