Превръща ли се БПЦ в държавна религиозна организация и религиозен музей

Автор: Doxologia INFONEWS

От Doxologia INFONEWS Ви предлагаме да се запознаете със съдържанието на една интересна дискусия, която чухме и видяхме в днешното издание на предаването „Вяра и общество“ по Българската национална телевизия на 06 юни 2020 г.

Основната тема на днешното предаване беше свързана с изключително притеснителните отношения, които се развиват в последните месеци между българската държава и Българската Църква. Наблюдава се една крайна зависимост на Българската Църква от държавата, и по-конкретно зависимост от облечените във власт хора (което не е симфония, както някои публично поради своята богословска и канонична неграмотност заявиха), които раздават на калпак нашите пари на Свещения Синод, където една шепа хора незнайно как без никакъв отчет ги употребяват и разпределят. В предаването беше споменато, че само 10% от българските граждани са религиозни и се черкуват. Ние не сме съгласни с това. Процентът дори е още по-нисък – около 1–2%, което е стряскащо. Тези лица, обвързани с държавата доведоха до там, че Българската Православна Църква да се превърне в просякиня и да се унижава, което е недопустимо!

Българската Църква започва да се превръща в една държавна религиозна организация. Преди е имала зависимост от Държавна сигурност, а сега има зависимост и от наследниците на Държавна сигурност – облечените с власт мъже, които са „силни на деня“.

Нашата поместна Църква се превръща и в един религиозен музей, където държавата в своя стремеж да създава зависимости, особено чрез определени Митрополити (Ловчански Гавриил и Пловдивски Николай), които са най-обвързани с властта и „силните на деня“, държавата дава пари за реставрации и подръжка на сгради, където или няма да живее никой, или ще живеят един–двама души, съответно където дори не се черкуват и хора. Е, защо държавата и Църквата превърнаха Храмовете в религиозни музеи и изместиха тяхното истинско значение за Божий Дом.

В Гърция, където съгласно Конституцията на страната държавата и Църквата живеят в симфония, не беше допусната никаква дискриминация спрямо останалите вероизповедания и религиозни общности. Там Православната Църква с крайна грижа и любов за живота и здравето на хората затвори Храмовете за съучастието на вярващите в богослуженията, които бяха отслужвани при закрити врата и излъчвани на живо. По този начин Църквата в Гърция изпълни на дела Закона на Любовта. Същото направиха и останалите вероизповедания в Гърция. Изискванията на държавата там бяха за всички, без изключения. Затова имаше най-малко заразени в цяла Европа и излезнаха от пандемията безболезнено, а хората отново се върнаха в Храмовете даже повече, отколкото преди. В България преди пандемията Храмовете бяха празни, както и по време на пандемията. А в момента се оказаха още по-празни. Нашата поместна Църква, за да угоди на личните желания и амбиции на неграмотния и с паганистични разбирания премиер на България, и заради амбицията на определени Митрополити, искащи подкрепата на държавата, за да бъдат избрани за Патриарси реши да жертва своето макар и малко паство. Припомняме, че на прословутата среща на Бойко Борисов с членове на Свещения Синод на БПЦ на 09 април 2020 г. не присъстваха всички Митрополити, защото не всички бяха съгласни с решените глупости на срещата.

Нашата Църква не се погрижи за своите чеда… Щом нашата поместна Църква в България не успя да се справи с това леко, но изключително коварно изпитание по Божие допущение, не искаме да мислим какво би направила при нещо по-страшно, което някога ще предстои?! Наистина тъжно и жалко. Хубавото от всичко това е, че въпреки всичко макар и малко има много качествени, добри и загрижени за хората Митрополити, Епископи, Презвитери, Дякони и Монаси в Българската Православна Църква.

В предаването участваха Негово Високопреподобие Архимандрит г-н Дионисий (Мишев) и доц. д-р Атанас Славов, специалист по публично право; а във втората част на предаването по случай предстоящия празник на Петдесетница говори г-н Христо Писаров, архиепископ от т.нар. Вселенска съборна църква на Христос.

Наистина едно прекрасно предаване, в което бяха казани много истини.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal