Начало » Новини » Светът » Празникът на Свети Йоан Владимир в Монастира на Свети Йоан Владимир край Елбасан | VIDEO

Празникът на Свети Йоан Владимир в Монастира на Свети Йоан Владимир край Елбасан | VIDEO

Превод: Йордан Георгиев

На 03 юни 2020 г. беше отслужена Празнична Вечерня в чест на Свети Йоан Владимир в едноименния Монастир край Елбасан.

На Празнична Вечерня служи Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Елбасан, Шпати и Либражд г-н Антоний, както и духовници от Свещената Митрополия.

Въпреки трудностите вярващи, които дойдоха да отпразнуват и да почитат Мощите на Светеца, не отсъстваха.

В края на службата г-н Антоний говори за житието на Светеца, като заяви, че Бог се грижи за своя народ, който дава благословия за всички вярващи, независимо от техния произход.

Службата тази година не беше последвана от агрипния (всенощно бдение) поради пандемичната ситуация и превантивните ограничителни мерки.

А на 04 юни 2020 г. рано сутринта започна утринната служба за празника на Свети Йоан Владимир, след нея започна и Архиерейската Божествена Литургия. Утринната служба и Божествената Литургия бяха отслужени от Високопреосвещения Митрополит на Елбасан г-н Антоний в съслужение с духовенството на Свещената Митрополия на Елбасан. И днес, както и вчера, вярващите дойдоха да почетат Светеца и да потърсят неговото ходатайство пред Бога.

Тази година съучастието в службите по случай празника на много хора беше значително по-малко поради продължителния период на пандемията от коронавирус. Тази година липсваха вярващи и духовници от страните в региона като Черна Гора, Северна Македония, Сърбия и др., какъвто е обичаят от миналите години.

С ходатайството на Свети Йоан Владимир желаем да празнуваме следващата година неговия празник с величието и красотата, която заслужава. Честит празник!“, заяви Митрополит Антоний в своето слово.


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal