Начало » Новини » Светът » Петдесетница в Марсилия

Петдесетница в Марсилия

Превод: Йордан Георгиев

На 07 юни 2020 г., Негово Преосвещенство Мелитинският Епископ г-н Максим отпътува за Марсилия (Южна Франция). Там той отслужи Божествена Литургия на Петдесетница и Вечерня за Свети Дух в Свещения Храм на Свети Ириней, Епископ Лугдунски (Лионски) в съслужение с Негово Високопреподобие Архимандрит г-н Димитриос Плумис и Дякон г-н Christophe Monzellas.

Енорията на Свети Ириней Лугдунски отвори за първи път след затварянето на всички храмове във Франция заради пандемията от коронавирус Covid-19. Вярващите бяха ентусиазирани и радостни, че пристъпват отново в Храма, макар да спазват съответно отстояние един от друг, съгласно изискванията на закона както и да спазват всички указания, които са определени от Правителството на Франция.

Мелитинският Епископ Максим в своето слово се позова на осветяващата сила на Всесветия Дух, заявявайки следното: «Дух Светий е Този, който действа във всички Тайства на Църквата и представлява критерий за истинност и автентичност. Той създава, преобразява и осветява Църквата. Дух Светий е водачът на Църквата в нейното дело. Светият Дух е този, който сформира Едната, Свята, Католическа и Апостолска Църква. С Тайнството Миропомазание новопокръстеният приема даровете на Светия Дух и става ученик и апостол на Христа, съд на Божията Благодат. Всичко това доведе Апостолите да проповядват по цялата Икумена (Вселена) Възкресението Христово, да ръкоположат Епископи и да създадат техните първи християнски общини. Дух Светий подкрепя мъчениците в страшния момент на мъченичеството (засвидетелстването за Бога – Бел. прев.). Той ни одухотворява и ни укрепява в нашата духовна борба, Той ръководи Синода (Събора) на Епископите и решава за бъдещето на Църквата. Дух Светий ни защитава от ереси и лъжеучения, които се опитват да подменят нашата вяра и представлява пътеводител и безпогрешен водач».

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Γαλλίας | Métropole Grecque Orthodoxe de France

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal