Послание на Архиепископа на Австралия Макарий за Световния ден срещу детския труд

Автор: Doxologia INFONEWS

По повод Световния ден срещу детския труд – 12 юни – Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Австралия г-н Макарий (Вселенска Патриаршия) отправи послание, в което подчертава, че детският труд е изключително тревожно и тъжно явление, което за съжаление продължава да поразява човечеството дори и през XXI век.

Десетки милиони момичета и момчета по целия свят, почти 10% от всички деца, според последните проучвания на Международната организация на труда, вместо да се радват на своята невинност и млада възраст; вместо да играят, да се усмихват и да мечтаят; вместо да учат в училище и да напредват, те са принудени да губят детството си в работа, в често опасни условия за здравето, безопасността и моралното им развитие.

Въпреки значителните стъпки, предприети през последните години за ограничаването на това явление, пътят за пълното му премахване остава дълъг и труден.

Няма място за компромиси и спокойствие, когато все още има детски лица без невинни усмивки; когато има травмирани деца, лишени от правото си да мечтаят.

Като Православни Християни ние трябва да се вдъхновяваме и да се насочваме от думите на нашия Господ Иисус Христос: „Истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството Небесно“ (Матей 18:3), където детската невинност се представя като условие за спасението на човечеството. Трябва да търсим тази детска чистота и да запълваме собствените си сърца с нея, като същевременно защитаваме това свещено богатство, което децата притежават.“ – заявява Архиепископ Макарий.

Източник: Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Αὐστραλίας | Greek Orthodox Archdiocese of Australia

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal