Начало » Новини » Мнения » ПОЗОРНО: Предстоятелят на Руската Църква в Украйна наруши Свещените Канони на Църквата Христова

ПОЗОРНО: Предстоятелят на Руската Църква в Украйна наруши Свещените Канони на Църквата Христова

Превод: Соня Димитрова

Преди няколко дни Вадим Новински, народен депутат от «Опозиционния блок» и главен спонсор на Руската Църква в Украйна, разказа за ръкополагането си в дяконски сан, което, съдейки по думите му, е било извършено със съзнателно нарушение на дяконската клетва пред Кръста и Евангелието. Новински говори за това в ефира на програмата «Парсуна», която се води от председателя на Синодалната служба по взаимоотношенията на Църквата с обществото и медиите на РПЦ – Владимир Легойда.

Вадим Новински публично призна, че е нарушил клетвата с посвещението си. Това нарушение е станало с благословията на сегашния Предстоятел на РПЦвУ Митрополит Онуфрий (Березовски). Новински отбеляза, че в разговор с Онуфрий той е предупредил последния, че назначението му противоречи на клетвата да служи на Църквата.

По-конкретно Новински каза: «И тази година Негово Блаженство Митрополит Онуфрий по време на един от разговорите ни каза, че иска да ме ръкоположи за Дякон. Аз казах само, че имам ограничение – че съм депутат и се занимавам с политическа дейност и, доколкото знам, когато четеш дяконската клетва върху Евангелието, там има такива моменти, че свещенослужителят няма право да се занимава с политическа дейност и не може да членува в партия».

На това, според Новински, Онуфрий казал:

«„Негово Блаженство“[1] е благословил като е казал, че «Господ ще те отведе там, където трябва, уповавай се на Господа във всичко».

За да бъде по-ясно, ще обясним, че преди да приеме какъвто и да е свещен сан, кандидатът за свещенство трябва да положи клетва пред Кръста и Евангелието, с която по-специално избраният дава обет «да не участва в никакви политически партии, движения или акции».

Освен това трябва да се отбележи, че с действията си Митрополит Онуфрий и Дякон Вадим са нарушили редица Канони на Православната Църква, според които на свещенослужителите е забранено да заемат каквито и да е държавни постове. Самият факт на заемането на такива длъжности е една от пречките за приемането на свещенство, което в църковния закон се нарича «социални пречки».

По този начин Онуфрий съзнателно е благословил Вадим Новински да наруши клетвата и църковните правила. По-специално 6-тото апостолско правило, според което Светите Апостоли са завещали: «Епископ, Презвитер или Дякон да не приема върху си мирски грижи». За нарушаването на това правило Апостолите са заповядали да се отнема свещения сан на нарушителите: «инак да бъде низвергнат». Освен това, според 7-мо правило на Четвъртия Вселенски Събор свещеник, който е постъпил на такава служба след ръкополагането си, трябва да бъде предаден на анатема: причислените веднъж към клира и посветили себе си на монашество да не постъпват нито на военна, нито на гражданска служба; а ония, които са се решили на това и не се връщат с разкаяние към оня начин на живот, който са избрали заради Бога, да се предават на анатема».

В допълнение към Светите Апостоли подобни наказания са предписани в редица Канони на Вселенските (3-то, 7-мо правило на ІV Вселенски Събор; 10-то на VІІ Вселенски Събор) и Поместните Събори (16-то на Картагенския Събор), които са определени от Църквата като задължителни.

По-специално правило 11 от Двукратния Събор гласи, че «Божествените и Свещени Канони подхвърлят на низвергване Презвитери или Дякони, които поемат върху си някои светски началствени длъжности или грижи, или стават управители в домове на мирски началници. Същото потвърждаваме и ние и относно останалите броящи се в клира и определяме: ако някой от тях постъпи на някаква гражданска началствена служба или приеме върху си длъжност на управител или в домове на началствени лица, или в предградия, такъв да се изключи от своя клир. Защото, според изказаните най-верни думи от Христа – истинския наш Бог, «никой не може да слугува на двама господари».

Вероятно никой няма да наложи анатема или да лиши Онуфрий и Вадим Новински от сан, но такова умишлено и цинично потъпкване на Каноните на Църквата, което те постоянно подчертават по отношение на ПЦУ, показва, че ръководството на тази Църква не се придържа към същите Канони. Те си спомнят Каноните само когато трябва да бъдат осъдени Православната Църква в Украйна (ПЦУ) и Вселенския Патриарх, но сега цялата им реторика е изчезнала. Ако използваме думите на същия този Онуфрий можем да кажем твърдо, че при създаването на Единната Поместна Украинска Православна Църква Вселенският Патриарх е бил ръководен от самия Господ, който собствено Го е извел там, «където е необходимо».

Можем само да констатираме, че за служителите на РПЦ самите Канони са като теглич – «накъдето дръпна, там и ще се окаже», и те дърпат и въртят, както се казва в народната мъдрост «като циганин слънцето» (на български казваме «върти се като калайджия»).

Източник: Духовний Фронт України


[1] Обръщението „Негово Блаженство“ се предоставя само и единствено на Предстоятеля на автокефална поместна Църква. Руската Църква в Украйна не е автокефална. Онуфрий никога не е бил „Блаженство“ и няма да бъде такъв! Руската Църква в Украйна е епархийска Църква на Московската Патриаршия, която противоканонично развива църковна дейност в диоцеза на автокефалната Православна Църква на Украйна. В Украйна има само един Предстоятел, към когото се обръщаме с Негово Блаженство съгласно Свещените Канони – това е Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal