«Победобесието» като държавна религия на Руската Федерация | VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS

Участниците в кръглата маса «Руското «победобесие» по време на коронавирусния колапс», която се проведе на 22 юни 2020 г. в Киев, отбелязаха, че Кремъл, поради липсата на реални постижения в съвременна Русия и липсата на перспективи за развитие, е принуден широко да използва темата за «голямата победа», както под формата на съветския мит за «Великата отечествена война», така и в развитието на гражданска религия, която може условно да се нарече «победобесие».

«Парадът на победата» в тази система е един от най-важните обреди. Когато през май Путин се отказа да го проведе заради заплахата от епидемия и го отложи за 24 юни, това предизвиква изненада и дори недоволство сред населението на Руската Федерация. От една страна, пренасянето се разглеждаше като слабост на Путин, който се страхува от коронавирусната пандемия, което контрастираше с поведението на Лукашенко в Беларус, където парадът се състоя. От друга страна, руснаците осъзнават, че заплахата от COVID-19 не само че не е преодоляна, но и засилва темповете си на разпространение. Дори занижените данни за заразените извеждат Русия на 3-то място в света по заболеваемост и на 13-то място по брой на смъртните случаи, което предизвиква страх у руските граждани.

При тези обстоятелства Министерството на отбраната и Въоръжените сили на Руската Федерация, наброяващи 900 хиляди души, се превръщат в огнища на болестта. От друга страна някои региони на Федерацията изпратиха ясен сигнал за неподчинение на Кремъл като отказаха да провеждат паради, както в Башкортостан, или изразиха недоверието си, че коронавирусната заплаха е отминала, като решиха да проведат парад без зрители, както в Татарстан.

Международната кръгла маса «Руското «победобесие» по време на коронавирусния колапс», в която участваха представители на балтийските държави, България, Германия, Молдова, Израел и руската опозиция, беше организирана от благотворителната фондация „Акцент“ и обществената инициатива «Кехлибарения път».

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal