Папа Франциск разговаря по телефона с президента на Украйна Володимир Зеленски

Автор: Doxologia INFONEWS

На 05 юни 2020 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с Папа Франциск. За това съобщи пресслужбата на президента. Страните обсъдиха кризисната ситуация, причинена от пандемията от коронавирус, и преди всичко – хуманитарните предизвикателства, пред които е изправен светът.

Подкрепата на Ваше Светейшество по въпроса за единството, солидарността и откритостта на Европа, е много важна за Украйна. Днес е важно да се работи по възстановяването на взаимното доверие и засилване на сътрудничеството на континента“ – каза президентът.

Зеленски информира Папата за успешните карантинни мерки, предприети в Украйна, и по-специално за онлайн обучението на децата.

Президентът даде за пример и отделни Храмове в Украйна, които спазваха карантинните инструкции и разпоредби, наложени от Правителството.

Зеленски информира Предстоятеля на Римокатолическата църква и за ситуацията в Донбас, като помоли Светия Престол за помощ в освобождаването на всичките незаконно задържани украинци в окупираната част на Донбас, в Крим и в Русия.

Търсим решение да продължим напред към мирно урегулиране. Украйна няма да нарушава червените линии по отношение на собствената си безопасност, суверенитет и териториална цялост“ – подчерта Володимир Зеленски.

Папата изпрати поздрави на украинския народ и отбеляза, че го чувства близо до сърцето си.

Съобщава се, че скоро Папа Франциск ще посети Украйна.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal