ПАПА ФРАНЦИСК: Не можем да си затваряме очите пред расизма. Не на насилието!

Молитвата за Джордж Флойд, 46-годишният афромериканец, който бе убит по време на арест от полицаи в Минеаполис на миналия 25 май и осъждането на всяка форма на расизъм, но също и на последвалото насилие в различни американски градове: тези мисли отправи папа Франциск при приключване на генералната аудиенция, когато отправи поздравления на английски език към вярващите, свързани чрез медиите с частната библиотека в апостолическия дворец:

Скъпи братя и сестри от САЩ, следя с голямо безпокойство болезнените социални безредици, обхванали вашата страна през тези дни, след трагичната смърт на господин Джордж Флойд. Скъпи приятели, не можем да проявяваме търпимост, нито да затваряме очите си пред какъвто и да е вид расизъм или изключване, и да претендираме, че защитаваме сакралността на всеки човешки живот. В същото време трябва да признаем, че „насилието през последните дни е саморазрушително и самонараняващо. Нищо не се печели с насилие, само се губи много. Днес се присъединявам към църквата „Сен Пол“ в Минеаполис и към всички в САЩ, за да се моля да почива в мир душата на Джордж Флойд и на всички останали, загубили живота си заради греха расизъм. Нека се молим за утеха на покрусените семейства и на приятелите, и нека се молим за националното помирение и мир, които желаем. Нашата Дева Мария от Гуадалупе, Майка на Америка, нека се застъпи за всички онези, които работят за мира и справедливостта по вашата земя и по света.

Силните думи на папа Франциск бяха предшествани от изказванията на американските епископи, които проявиха разбиране към възмущението на афроамериканската общност и отбелязаха, че расизмът се толерира от много време, но и че насилието също е саморазрушително (виж: Архиепископът на Америка Елпидофор участва в мирен протест в Бруклин). Наистина, след смъртта на Джордж Флойд, ситуацията в страната стана нажежена: увеличиха се протестите срещу полицията, с масови бунтове в редица градове на САЩ, причинили смъртта и раняването на много хора, над 4 хиляди арестувани и полицейски час, наложен в почти 40 града.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal