Папа Франциск: Не можем да се преструваме, че сме здрави в един болен свят

Жена с маска на сметището на Хайдарабад в Индия (AFP or licensors)

Папа Франциск отправи писмо до Иван Дуке Маркес, президент на Колумбия, страна-домакин на Световния ден на околната среда 2020, който тази година се чества виртуално заради коронавируса. Не можем – пише папата – да пренебрегнем унищожаването на екосистемата, общия дом трябва да бъде изграден и защитен заедно.

„Раните, нанесени на нашата майка земя, са рани, които кървят и в нас. Грижата за екостистемите се нуждае от поглед, който да е насочен към бъдещето, който не остава само в непосредствената близост, в търсенето на лесна и бърза печалба; един поглед, наситен с живот и, който търси опазването в полза на всички“. Това пише папа Франциск в писмо до Иван Дуке Маркес, президент на Колумбия, страна-домакин на Световния ден на околната среда 2020, който тази година се чества виртуално заради коронавируса.

Не трябва да мълчим пред експлоатацията

Трите страници писмо на папа Франциск към колумбийския президент, се раждат директно от учителната власт на папата по тази тема, броени дни след обявяването на специалната година посветена на Енцикликата му Laudato sì, публикувана преди пет години и актуална повече от всякога сега. „Закрилата на околната среда и зачитането на биоразличието на планетата са теми, които засягат всички ни. Не можем да се преструваме, че сме здрави в един болен свят“, настоява папата. „Не можем – продължава той настойчиво – да мълчим, когато виждаме високата цена за разрушаването и експлоатацията на екостистемата. Не е моментът да продължим да гледаме на другата страна, безразлични пред знаците на една планета, която е плячкосвана и насилвана от алчността за печалбата и в името – много пъти – на напредъка“.

Смели решения

На нас – подчертава папата, обръщайки се по-специално към участниците в Световния ден за Околната среда, ангажирани в срещи онлайн, заради пандемията – „се пада задачата да преобърнем тенденцията и да заложим върху един по-добър и по-здрав свят, оставяйки го в наследство на бъдещите поколения. Всичко зависи от нас; ако го искаме наистина“. Оттук и специалния призив на папата „да бъдем по-съзнателни за грижата и закрилата на нашия общ дом, така както за нашите най-слаби и отхвърлени от обществото братя и сестри. Насърчавам ви в това ваше начинание, така че вашите дискусии и заключения винаги да са в полза за изграждането на един все по-обитаем свят и по-хуманно общество, в което има място за всички и никой не е оставен сам“.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal