От Руската Архиепископия във Франция заявиха, че не са имали намерение да създават грузинска енория

Автор: Doxologia INFONEWS

Според комюникето на т.нар. Архиепископия на Православната Църква с руска традиция в Западна Европа (Московска Патриаршия), на отцепника Йоан Ренето се заявява, че  твърденията за създаването на грузинска енория в Париж в състава на тяхната църква е фалшива новина.

Във връзка с публикацията на Йеромонах Йеротей (Давид Маргвелашвили) в неговия сайт, където беше обявено създаването на таката енория, от Руската Църква в Париж заявяват, че било станало недоразумение и отричат правдоподобността на тази информация.

От горепосочената Архиепископия вземат становище по въпроса 6 дена след изпратено на 16 юни 2020 г. писмо на Високопреосвещения Митрополит Герасим (Шарашенидзе), ръководител на Отдела за външни църковни отношения на Грузинската Патриаршия. Те отново заявяват, че никога не са имали такова намерение да създават грузинска община в „техния“ диоцез.

Те подчертават, че в Париж има енория по грузинска традиция, чийто настоятел се явява Негово Високопреподобие Архимандрит Антоний (Канделаки).

От Руската Архиепископия поднасят своите извинения за създалата се неприятна ситуация.

Поради тази причина, на Йеромонах Йеротей (Давид Маргвелашвили) се забранява да извършва свещенодействия като се предава и на Църквовния съд на Архиепископията.

Накрая се оказа, че Руската Църква във Франция и Грузинската община пак във Франция се карат и спорят за Свещени Канони, при положение, че те самите се намират в грубо канонично нарушение, извършвайки противоканонично църковна дейност в диоцеза на Свещената Митрополия на Галия.

Източник: archeveche.eu

Тук може да прочетете изпратеното писмо от руския Митрополит (Архиепископ) Йоан Ренето към грузинския Патриарх Илия II:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal