Отговор от отец Страхил Рашков от Пловдивска Митрополия по повод публикацията, която Doxologia INFONEWS препубликува от пловдивска медия

Отец Страхил Рашков от Пловдивска Митрополия изпрати до редакцията ни отговор на публикацията, която Doxologia INFONEWS препубликува от пловдивската медия Plovdiv24.bg. Публикуваме отговора на отец Страхил без редакторска намеса.

„С. Скутаре е вече затворена страница за мен. По моя молба съм освободен от длъжностите : Председател на Цъковното Настоятелство и енорийски свещеник при Храм „Св. Пророк Илия“, с. Скутаре. Има назначен нов свещеник за с. Скутаре от 01.05.2020г. Ще трябва оттук нататък да се обръщате към него.

Аз засега оставам в с. Рогош.

Ако Митрополита ми Реши да ме назначи и някъде другаде, ще изпълня заповедта Му.

На всички скутарчани желая крепко здраве, радост, щастие, дългоденствие и дано новия свещеник ви служи повече от 7 години.

Аз и предшественика ми успяхме да служим в Скутаре и двамата по 7 години и не успяхме да се задържим повече. Все пак за нас е някакъв успех, тъй като доколкото знаем и аз и той, че в с. Скутаре е имало моменти, в които за месец са гонили и по двама свещеници.

Дано този път сте попаднали на нужният ви духовен водач.

През изминалите 7 години като председател на църковното настоятелство успяхме с църковните настоятели да извършим следните действия:

  1. С предишното църковно настоятелство, след като приех Храма през 2013г.: а) намиране на спонсор за дарение на прожектори за осветлението около Храма; б) закупуване на моторна косачка.
  1. С настоящето църковно настоятелство: а) издаване на акт за собственост на Храма – (нотариален акт); б) смяна на предишния арендатор поради свършване на 10 годишният му договор. При стария арендатор Храма получаваше 1640лв. на година, а при новия – 6400лв. на година и така с 3 вноски и с финансова помощ от спонсор, успяхме да направим основен ремонт на покрива и фасадата на Храма; в) основен ремонт на покрива и фасадата на Храма; г) дарения на плащеница, кордели за Дверите, пътека с двуглав орел за Владишкия Трон, възглавнички с двуглав орел за Владишкия Трон – 2 бр., комплект Покровци (зелени), еднолицеви хуругви, Минеи – 12 бр. Октоих – 2 бр. – от 1 – ви до 4 – ти и от 5 – ти до 8 – ми глас и още много други потребности за богослужението и благолепието вътрешността на Храма.

Даренията са от миряни, шивалнята(фирмата) за църковни принадлежности и свещенически одежди – НИНА – МОДА – гр. Асеновград с президент Николина Димитрова, както и дарения от шивалнята (фирмата) за свещенически одежди и църковни принадлежности ВАНМА – ВАНМА – гр. Петрич.

Каквото трябваше през тези 7 години сторихме, благодарение неуморния труд както на църковните настоятелства, така и на Пловдивския Митрополит Николай с Пловдивския Епархийски Съвет.

Без тяхно съдействие, помощ и напътствия, нямаше да успеем да се справим.

БЛАГОДАРИМ ИМ.

ЗАКРИВАМ СТРАНИЦАТА НА ХРАМ „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ“, С. СКУТАРЕ, ПЛОВДИВСКО!!!“

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal