Организацията на Обединените евангелски църкви счита за некоректно да се посочва религиозната принадлежност на заразените и починалите от коронавирус

Автор: Doxologia INFONEWS

Организацията на Обединените евангелски църкви (ОЕЦ) изпрати протестно писмо до Министъра на здравеопазването и до Главния държавен здравен инспектор на Република България относно начините на отразяване на новините за заразени и починали от коронавирус представители от тяхната общност.

По повод зачестилите практики от редица медии безцеремонно и тенденциозно да разкриват религиозната принадлежност на български граждани, пострадали от Covid-19, днес ОЕЦ изпрати остро възражение до министъра на здравеопазването и до главния държавен здравен инспектор.“ – казват от организацията.

На нито едно друго заразено лице не е оповестена религиозната принадлежност. Не се разпространява за когото и да е другиго да е с православна, мюсюлманска, католическа, еврейска, арменска или каквато и да е било друга религиозна принадлежност. Факта, че се събират и разпространяват данни, свързани с религиозна принадлежност единствено на лица с евангелско-протестантски убеждения, намираме за обезпокоителен.“ – се казва в писмото на ОЕЦ.

Писмото отправя призив към Министъра на здравеопазването да постанови проверка и да разпореди указания на служителите, събиращи лични данни на заразените.

Подчертава се, че СЗО е издала изрични указания да не се събират и да не се разпространяват лични данни за религиозните убеждения на заразените.

Напомняме, че ролята на медиите е безпристрастно и обективно да отразяват случващото се. Обстановката с разпространението на новия коронавирус е достатъчно сериозна. Към всяка човешка съдба и към всеки живот следва да се отнасяме със загриженост. Част от нашата изповед на вяра е, че всеки човек е създаден по Божий образ и има право да бъде третиран с уважение.

Именно защитата на личните права и свободи ни кара да отправим остър призив към представителите на медиите да се въздържат от коментари за религиозната или етническата принадлежност на пострадали от Covid-19 лица!“ – казват от организацията.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal